Tineke Schouten over Marcel en Gijs: ‘Ze zien er zo uitgeblust uit’

Tineke Schouten (Utrecht, 1954) is cabaretier en woont samen met Hans Brunyanszki (Utrecht, 1944) in Almere. Hans tobt al jaren met zijn gezondheid, onder meer door suikerziekte en een beenamputatie. Ze hebben twee dochters en zeven kleinkinderen.

Verschenen in VARAgids 27, 2023.

[…]

“Ik heb heel lang vijf avonden in de week gespeeld. Maandagavond was dan een van mijn vrije avonden. Dan keek ik meestal naar Spoorloos, een van mijn favoriete programma’s. Ik heb een schoonzoon die half Italiaans is en geboren is in Colombia, dus ik vind het altijd interessant om iets van dat land te zien. Ik zou er graag een keer met z’n allen naartoe gaan, maar ja, reizen wordt steeds moeilijker. Mijn man is behoorlijk ziek geweest. Een paar maanden geleden gaven ze hem nog op, maar hij is er weer. Ik kan hem dus niet zomaar veertien dagen alleen laten, dan moet ik zorgen dat er al die tijd iemand hier in huis is. Reisprogramma’s en natuurdocumentaires zijn een goed alternatief. Floortje Dessing maakt fantastische series. Ik zie haar dan in van die enge bootjes en kleine vliegtuigjes en denk: fijn dat zij die reis maakt en niet ik. Ik ben niet bang om te reizen, maar ik vind het wel een gedoe. Mensen die roepen dat ze het zo leuk vinden om te reizen begrijp ik niet. Oké, ga jij maar lekker uren op het vliegveld zitten, denk ik dan, haha.”

“Wij zappen van zender naar zender. De NPO heeft naar mijn smaak de beste programma’s. RTL4 zien we ook graag. Het is niet zo dat ik programma’s echt volg, daar heb ik de tijd niet voor, maar ik zie wel flarden van bijvoorbeeld Chantals Pyjama Party en denk dan: heel leuk gedaan. SBS probeert te veel onzinprogramma’s uit. Marble Mania en dat soort dingen. John de Mol wil een nieuwe televisiehit, maar het is vaak vergezocht en, in mijn ogen, flauw. Vandaag Inside vind ik leuk. Dat zijn kerels waarin ik mijn eigen man herken. Ze hebben dezelfde humor. Even geen gezeik, maar gewoon lekker met elkaar ouwehoeren. Marcel & Gijs trekt mij minder. Ik word al moe als ik die twee gezichten zie. Ze zien er zo uitgeblust uit. Ik snap wel dat dat hun gimmick is, de droogkloot spelen, maar je moet af en toe wel scherp uit de hoek komen. Dat gebeurt nog niet en daarom is het ook niet boeiend om naar te kijken, maar goed: misschien wordt het nog wat.”

“Elise Schaap vind ik een leuke meid. Ze is heel kundig en staat met beide benen op de grond. Ik zie haar later wel met een eigen voorstelling in de theaters staan. Met typetjes, een beetje zoals ik doe. Marieke Elsinga vind ik ook een groot talent. Het is sneu voor haar dat haar laatste programma is geflopt, maar dat heb je helaas niet zelf in de hand. Ik zie haar later ook nog wel in de richting van comedy gaan. Die humoristische kant heeft ze namelijk en wordt nu nog niet altijd benut. Gordon is een veelzijdige artiest, iemand die ook heel leuk typetjes kan doen. Dat weet ik toevallig omdat ik een aantal jaren geleden met hem uitvoerig sprak over zijn ideeën voor zijn eigen onemanshow. Het is jammer dat hij de laatste jaren afdwaalt in verliefdheden en dat soort dingen. Ik zie hem, als hij weer in balans is, wel in de theaters staan als een allround showmaker à la Richard Groenendijk. Maar ja, wie ben ik, hè? Ik zeg ook maar wat. Er zijn zoveel goede mensen op televisie. André van Duin bijvoorbeeld. Hij heeft zichzelf na zijn theatercarrière opnieuw uitgevonden als acteur en presentator. Ik zou het, als ik op een gegeven moment geen zin meer heb om te toeren, ook wel leuk vinden om meer te doen voor televisie. Ik heb daar al wat gesprekken over gehad met Jan Slagter. Een programma voor gewone mensen, tussen acht en negen ‘s avonds, zoiets lijkt me leuk om te maken. Ik heb daar al een heel goed idee voor, maar dat houd ik nog even voor me.”