Buis & Haard: Peter en Judith Plasman

Peter (Roermond, 1952) is strafrechtadvocaat. Hij woont samen met zijn vrouw Judith (Abcoude, 1953) in Amersfoort.

Verschenen in VARAgids 20, 2024.

Peter: “De Joodse Raad hebben we gebinged via NPO Start.”

Judith: “Dat moesten we in één keer zien.”

Peter: “Het is makkelijk om met de kennis van nu terug te kijken op het verleden. Je weet niet waarom de mannen in de raad destijds de keuze hebben gemaakt om mee te werken met de Duitsers. Ze zeiden daar later over: door wat wij deden, konden we mensenlevens redden. Maar juist dat aspect vond ik niet goed uit de verf komen.”

Judith: “De raad wordt inderdaad negatief neergezet..”

Peter: “Ja, terwijl het zulke complexe materie is. Nogmaals: daar kun je niet over oordelen. Wat wisten die mensen toen? Geloofden ze echt dat het allemaal wel meeviel? Je weet het niet.”

Judith: “Ik kijk bijna geen televisie, zelfs niet wanneer Peter te zien is. Ik weet niet eens hoe ik dat ding aan moet zetten. Documentaires over de oudheid kijk ik op m’n iPad. Jij hebt wel een paar programma’s waar je graag naar kijkt, zoals dat verschrikkelijke Air Crash Investigation.”

Peter: “Het is heel lastig om een vliegramp te reconstrueren, maar dat doen ze in dit programma heel goed. Heel zakelijk, zonder effectbejag, maar je leeft je wel in. Ik ben door mijn vak dol op onderzoeken. Het is fascinerend om te zien hoe ze zo’n ramp minutieus reconstrueren om uit te vinden wat er precies is gebeurd. Niet uit nieuwsgierigheid, maar omdat ze weten: elk ongeluk waarvan je weet hoe het is gebeurd, voorkomt dat soort ongelukken in de toekomst.”

Judith: “Ik ben zelf een tijdje stewardess geweest, maar sinds ik kinderen heb gekregen, heb ik een klein beetje vliegangst. Jij kijkt dit programma zelfs op de avond voordat we naar Bali vliegen. Ik snap daar niets van.”

Peter: “Omdat ik weet hoe het statistisch zit. Ik rij motor. De kans dat je op de motor omkomt is gigantisch veel groter dan de kans dat je sterft in een vliegtuigongeluk. Merkwaardig zijn soms de reclames. ‘Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Sunweb’, en vervolgens zie je een vliegtuig een berg in vliegen.”

Lees het gehele interview in de VARAgids.