Tweep van de week

Door: Tim Pardijs.

DOETINCHEM – Doetinchems Vizier wil alles weten van het hoe en waarom van Twitter in Doetinchem. Nick Muller trapt onze verhalenserie af.

Wat doe je precies in het dagelijks leven?
Ik ben laatstejaars student Journalistiek in Zwolle en ben ondertussen freelance journalist. Momenteel schrijf ik enkel voor de website en het maandblad van HP/De Tijd, maar hoop vanaf volgend jaar (als ik mijn diploma heb) voor meer media te gaan schrijven.

Hoe lang twitter je al?

Heb dit account drie jaar geleden aangemaakt, geloof ik, maar gebruik ’t sinds januari 2013 pas echt fanatiek.

Twitter je dagelijks en waarover?
Ja, bijna dagelijks. In de eerste plaats om de stukken die ik schrijf onder de aandacht te brengen. Tussendoor tweet en retweet ik ook dingen die mij opvallen in de media/op internet. En als ik iets leuks of grappigs hoor, zie of meemaak dan stuur ik dat ook de wereld in.

Waarvoor gebruik je Twitter vooral?
1. Om de actualiteit te volgen. Fast news. Maar ook de parodieën of grappen die heel snel op iets actueels volgen. Die vindt je op Facebook niet zo veel en zo snel als op Twitter. 2. Om nieuwe websites, artikelen, onderwerpen voor stukken en wat al niet meer te ontdekken. 3. Om mijn eigen schrijverij onder de aandacht te brengen en vondsten op het internet of daarbuiten te delen met mensen die daar interesse in hebben en 4. Om mensen waarin ik geïnteresseerd ben te volgen.

Op welke momenten kwam Twitter goed van pas?
Als er iets actueels gebeurt en je wilt informatie over die gebeurtenis zoeken en/of delen. Maar vooral ook tijdens verloren uren. Dan biedt Twitter een aangename afleiding en ben je gelijk op de hoogte wat er op dat moment speelt in de wereld.

Houd je contact met vrienden en familie via Twitter?

Dat doe ik via Facebook. Facebook is wat mij betreft privé, Twitter is mijn openbare uitlaatklep.
Haal je wel eens andere mensen over om ook te gaan Twitteren? Nee, dat moet ieder voor zich weten.

Vertel je leukste Twitteranekdote of –blunder.
Mijn eerste baantje in de journalistiek heb ik te danken aan Twitter. Toen ik in 2010 toevallig een interview hoorde op Optimaal FM, dacht ik: wat slecht. Dat twitterde ik toen, als eerstejaars student journalistiek. Meteen daarna kreeg ik een reactie van de directeur van het radiostation, Peter Berendsen. Hij schreef iets in de trant van: Als je het beter weet, kom dan maar eens langs. Dezelfde middag nog toog ik naar de studio in Wehl, draaide een middag mee op de redactie en kreeg emplooi aangeboden voor één ochtend per week. Productiewerk. Interviews voorbereiden voor het ochtendprogramma. Dat heb ik uiteindelijk twee jaar gedaan, als bijbaantje. Nog steeds vind ik het leuk om af en toe bij te springen als dat nodig is – al is dat door mijn andere werkzaamheden nog maar enkele keren per jaar.

Wat zijn je grootste Twittersuccessen?
Het was in februari 2013 ontzettend koud in Nederland, en toen schreef ik: “Ondertussen in Afrika: ‘Mam, ik heb het koud.’ Moeder: ‘Dat mag je niet zeggen! Kinderen in Nederland, die hebben het pas koud!” Een heel flauw grapje. Maar hij ging viraal, zoals dat heet. De tweet werd geloof ik bijna zevenduizend keer geretweet en ik zag ‘m overal (op Facebook, op internet, in groepsgesprekken op Whatsapp) voorbijkomen. Zelfs op televisie hoorde ik dezelfde dag iemand zeggen ‘wanneer die Afrika-grap nu eens ophoudt’, want ze werd er helemaal gek van. Heel maf hoe zoiets viraal gaat. Je hebt er totaal geen controle over.

Hoe actief is Doetinchem op Twitter en hoe merk je dat?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik volg maar weinig stadsgenoten. Maar als ik naar mijn vrienden uit Doetinchem (>20 jaar) kijk, zou ik zeggen: niet actief. Geen van hen zit namelijk op Twitter.

Volgtips voor lezers van Doetinchems Vizier:
Iemand die ontzettend leuk tweet is Jeroen Stern, twitternaam: @zwartestern. Hij stuurt ontzettend geestige, spitsvondige berichten de wereld in die inspelen op de actualiteit. Verder volg ik onze stadschroniqueur Henny Haggeman (@hennyhag, journalist bij De Gelderlander) met een zekere mate van interesse. Het laatste nieuws uit de stad is vaak bij hem te vinden. En sinds vandaag volg ik ook onze nieuwe burgervader, Niels Joosten. Al moet de voormalig burgemeester van Brummen zijn twitternaam (@bvanbrummen) nog wel even aanpassen voordat hij hier officieel aan de slag gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s