De culturele agenda van… Frank Boeijen

Wat leest, ziet en luistert Frank Boeijen?

Boeken

download (4)
Frans Kellendonk – De brieven

“Een ander boek waar ik in bezig ben, is De onderwaterzwemmer van P.F. Thomèse. Ik had nog nooit iets van hem gelezen, ik wist ook niet dat het zo’n kundig schrijver was. De onderwaterzwemmer vertelt in het kort het verhaal van een jongen die in de oorlog samen met zijn vader van bezet naar onbezet gebied wil zwemmen. Bij het oversteken van de rivier verliest hij zijn vader. Een dramatisch verhaal natuurlijk, maar heel beeldend en mooi en bij vlagen humoristisch geschreven. Frans Kellendonk – De brieven heb ik met veel genoegen gelezen. Ik heb in de jaren tachtig het toen pas verschenen Mystiek lichaam proberen te lezen, omdat het boek zo’n schandaal was, maar ik kwam er niet doorheen. Ik vond het veel te gecompliceerd. Maar zijn brieven vind ik fantastisch. Deels interessant vind ik het omdat Frans Kellendonk oorspronkelijk uit Nijmegen komt en ik de straten ken waar hij in de brieven over schrijft, maar ook omdat hij zo geweldig schrijft. Een beetje reviaans is het.”

Muziek

download (5)
Joni Mitchell

“Joni Mitchell is fantastisch. Daar heb ik in mijn leven heel veel naar geluisterd. Court and spark, The hissing of summer lawns en Hejira zijn stuk voor stuk mooie platen. Ze is niet alleen een weergaloze zangeres, maar schrijft ook heel poëtische teksten – eigenlijk gedichten die op muziek zijn gezet. Haar meest ontroerende nummer vind ik Both sides now, maar dan in de laatste versie, waarin ze een octaaf lager zingt dan de versie die ze dertig jaar daarvoor had opgenomen. Een vriendin die dat nummer eens hoorde dacht dat het door een man werd gezongen, zo veel is haar stem met het klimmen der jaren gedaald.

Film

download (6)
The Night Porter

“De laatste film die ik heb gezien is 45 Years, met Charlotte Rampling en Tom Courtenay. De film vertelt een ongelooflijk verhaal: vijf dagen voordat een echtpaar vijfenveertig jaar is getrouwd, krijgt de man een brief. Het gaat over zijn eerste geliefde die, ik weet niet hoeveel jaar voordat hij en zijn huidige vrouw een relatie kregen, tijdens het bergbeklimmen verongelukte en nu is gevonden in het ijs. En dan ontstaat er een hele rare verwikkeling, want hoe had hun leven er nu uitgezien als zijn eerste geliefde was blijven leven? Ik vond het een heel indrukwekkende film, en die Charlotte Rampling is een heel prettige actrice om naar te kijken. Ze speelde ook zo goed in The Night Porter, een film over een meisje dat een concentratiekamp overleeft en een SM-relatie aan gaat met een voormalig SS-officier. Ik heb daardoor geïnspireerd ooit nog eens een nummer geschreven dat De Nachtportier heet.”

De culturele agenda van… Frank Boeijen leest u hier op Blendle.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s