Manuel Broekman: ‘Veel mensen denken dat ik arrogant ben’

Manuel Broekman (33) had na een moeilijk jaar even wat tijd voor zichzelf nodig, maar maakt nu zijn comeback met de single Pornvibe. Playboy spreekt de acteurmuzikant onder meer over zijn droomrol, zijn nieuwe vriendin en gekke ervaringen tijdens optredens: ‘Ik heb menig borstpartij gezien.’

Verschenen in het oktobernummer van Playboy. (2020) Lees het gehele interview hier.

Q1. Samen met je jeugdvriend Mario van der Velden lanceerde je onlangs de single Pornvibe. Wat is een pornvibe?

Pornvibe is een vibe die je met twee of meerdere mensen kunt hebben. In de meeste liedjes worden allerlei metaforen gebruikt om uit te drukken dat je geil van iemand wordt, maar wij zeggen het gewoon rechttoe rechtaan. Ik denk dat heel veel mensen in deze coronatijd niet kunnen wachten om een kelder in te duiken en te zweten en te dansen en elkaar aan te raken. Uit die fantasie is dit nummer ontstaan.

Q2. Het nummer is volgens jullie ook een ode aan de vrouw. Leg eens uit? 

Vrouwen die het nummer hebben gehoord, zeggen: wat leuk, eindelijk wordt de man ook eens als lustobject neergezet. In de meeste liedjes wordt de vrouw als lustobject neergezet, maar bij ons is het heel equal. Dat vinden we belangrijk.

Q8. Ben je zo’n goede acteur als je gehoopt had te zijn?

Ik ben zeker wel getalenteerd als acteur, maar dat is maar twintig procent van het geheel. Tachtig procent is hard werken. Ik heb wel altijd al acteur willen worden. Laatst was ik wat oude dozen aan het ordenen bij mijn moeder en daarin vond ik een briefje waarop ik als kind had geschreven: ‘Later wil ik acteur worden en geld verdienen.’ Dat laatste is een beetje oppervlakkig, maar toch ook belangrijk, haha. Ik vond dat wel een interessante vondst. Blijkbaar ben ik in mijn onderbewuste toch die kant opgetrokken – ik ben geen economie gaan studeren, om maar iets te noemen. Die passie voor acteren is er blijkbaar altijd al geweest. Ik heb altijd alles vanuit passie gedaan. Niet alleen in mijn carrière, maar ook in mijn persoonlijk leven. Alleen dan kun je vol ergens voor gaan. Omdat dit zo’n onzeker vak is, heb je dat ook wel nodig om overeind te blijven. Ik ben nu op een punt dat het goed met me gaat. Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik de hoofdrol krijg in een nieuwe Nederlandse speelfilm –helaas kan ik daar nog niets over zeggen – en ben in het najaar te zien in de Vlaams-Duitse serie De Kraak. Ik ben nog hartstikke jong, er moeten nog veel rollen komen, maar dat was misschien wel de mooiste rol tot nu toe. Plofkraken, kidnappings, intense scènes van acht bladzijden – daar kon ik wel wat mee. Ik vond het echt een openbaring om te merken dat ik steeds dichter bij de karakters kom die ik speel. Ik heb bij die rol echt gevoeld hoe het is om je karakter te wórden. Natuurlijk heb ik vroeger ook weleens dingen gedaan waarvan ik nu denk: waar was je met je hoofd toen je dat speelde? Als je in character bent, heb je dat niet. Wat je ook doet, je doet het als je karakter, dus het is altijd goed. In die zin is dat wel een bescherming voor de onzekerheid die je als acteur altijd hebt.

Q12. Wanneer heb je voor het laatst een blauwtje gelopen?

Oef, dat is lang geleden. Ik was een keer met een vriend op een evenement waar een polaroidmachine stond. We hadden net wat foto’s gemaakt toen ik opeens een heel mooi meisje zag lopen. Ik liep op haar af, wilde de polaroid aan haar geven en vragen of ze ook met mij op de foto wilde. Precies op dat moment verscheen er achter haar een gele Ducati. Zo’n dude uit een tandpastareclame, hij moet vast topmodel zijn geweest, deed zijn helm af en zei: ‘Wil je soms iets aan mijn vriendin vragen?’ Ik zei met de foto nog in mijn hand: ‘Ik wilde deze foto aan haar geven en vragen of ze ook met me op de foto wil, maar het is misschien maar beter dat ik dat niet doe.’ ‘Dat is inderdaad beter’, antwoordde hij, en ik ben met de staart tussen m’n benen weggelopen.

Q15. Wat is het grootste misverstand dat over jou bestaat?

Dat ik arrogant ben. Ik heb ooit een rol gespeeld, Bram Wagtmans in Feuten, waardoor mensen dat denken. Ze vereenzelvigen mij met dat karakter. Nog steeds hoor ik van mensen die mij voor het eerst ontmoeten: o wow, in het echt ben je eigenlijk best wel aardig. Dat verbaast me. Ik heb heel veel vrienden en vriendinnen die van me houden en ik denk niet dat ik die had gehad als ik arrogant en vervelend was geweest.

Q20. Wat wil je over tien jaar in ieder geval nog gedaan hebben?

Ik wil met mijn liefje in een camper naar Noorwegen om het noorderlicht en de fjorden te bekijken en daarna wil ik met haar naar Costa Rica om vogels te kijken en ik wil een mooi huisje met schommel en een bad in onze slaapkamer en een paar kindjes en een kaketoe. Ik wil gelukkig zijn, tevreden zijn, lekker eten, dansen in de woonkamer en lachen met mooie mensen om me heen.