Jeroen van Inkel: ‘Ik was de onbetwiste nummer één van Nederland’

Jeroen van Inkel (59) is sinds kort met twee radioprogramma’s en een podcast te horen bij NPO Radio 2. Playboy spreekt de radiolegende over zijn jaloezie tegenover Mattie Valk, het slopen van flitspalen en de mogelijke terugkeer van Stenders &Van Inkel. ‘We zitten inderdaad weer bij dezelfde zender, dus misschien dat we dat weer eens kunnen doen.’

Dit interview verscheen in het novembernummer van Playboy. (2020) Lees het gehele interview hier.

Q2. Luister je privé andere muziek dan op het werk?

“In de auto draai ik wel andere dingen dan in mijn programma’s. De laatste tijd luister ik veel naar Röyksopp. Dat is best vage muziek. Ik vind dat lekker omdat die muziek totaal geen link met mijn werk heeft. Als diskjockey denk je altijd als je een nummer hoort: kan dit een hit worden, zouden de mensen dit leuk vinden? Als ik mezelf wil isoleren en even tot rust wil komen dan zet ik muziek op waar ik niet beroepsmatig mee bezig hoef te zijn.”

Q7. In een van de eerste interviews met jou die ik las, zei je dat je de ambitie had om de beste dj van het land te worden. Is dat gelukt?

“Ja. Het is misschien gek om van jezelf te zeggen, maar eind jaren tachtig en begin jaren negentig was ik wel de onbetwiste nummer één van Nederland. Alle nieuwe dj’s waren klonen van mij. In die periode was radio ook heel erg in ontwikkeling, dus ik kon ook dingen toevoegen die nooit eerder gedaan waren.”

Q9. Adam Curry of Rob Stenders?

“Oef, dat is een moeilijke vraag. Dat is hetzelfde als een ouder vragen van welk kind hij of zij het meest houdt. Adam en Rob zijn twee compleet andere mannen. Adam was een grote ster met alles erop en eraan: een flashy leven leiden met vervoer in limo en helikopter, groot haar, leren jassen, cowboylaarzen, veel geld uitgeven en de milf van de eeuw trouwen. Rob kwam altijd zo onopvallend mogelijk de studio binnen. Hij legde het plastic tasje dat hij bij zich had naast zich neer, trok zijn schoenen uit en maakte op z’n sokken Stenders &Van Inkel. Het zijn zulke verschillende personen, maar gek genoeg heb ik met allebei dezelfde klik. Zet ons voor een microfoon en er komt altijd wel iets.”

Q10. Rob Stenders werkt ook bij NPO Radio 2. Betekent dat de terugkeer van Stenders & Van Inkel?

“We zitten inderdaad weer bij dezelfde zender, dus misschien dat we dat weer eens kunnen doen. Het lijkt me in ieder geval hartstikke leuk, maar ik ben ook een beetje huiverig. Zitten de mensen nog wel op ons te wachten? Vroeger waren we natuurlijk rebels en recalcitrant, maar om dat nu nog steeds te zijn, als twee mannen van middelbare leeftijd… Dat wordt een beetje zielig. We moeten dus een nieuwe modus operandi vinden die werkt.”

Q11. Heb je weleens gedacht: ik doe er niet meer toe?

“Die momenten zijn er wel geweest. Ik was bijvoorbeeld helemaal niet happy met de opkomst van Giel Beelen, die ineens waanzinnig veel luisteraars aan zich wist te binden. Edwin Evers idem dito. Gerard Ekdom is ook iemand bij wie ik dacht: jij zit wel heel erg in mijn wijk. Hij heeft een beetje dezelfde stijl als ik, maar presenteert op zo’n eigen wijze dat hij een extra laag toevoegt aan het geheel, waardoor hij interessant wordt voor luisteraars die misschien ook mijn luisteraars zijn. Je ziet gewoon dat je wordt ingehaald en dat is natuurlijk niet leuk. Vraag maar aan de concurrenten van Max Verstappen.”

Q18. Bij welk nummer hou je het niet droog?

Half as good as you van Tom Odell. Vorig jaar ging het thuis wat minder goed en besloten mijn vrouw en ik om een tijdje uit elkaar te gaan. Wat dan volgt is een onzekere periode: komt dit nog wel goed of is dit het einde? Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten, zeker niet als je al veertig jaar bij elkaar bent. In de auto hoorde ik op een gegeven moment dit nummer van Tom Odell. Ik schoot meteen vol. Zo mooi. We zijn inmiddels weer bij elkaar en ik kan het nummer inmiddels met droge ogen luisteren, maar het blijft een bijzonder lied.”

Q20. Horen we je over tien jaar nog op de radio?

“Dat hoop ik wel! Ik hoop dat ik wat ik nu doe nog een hele tijd kan volhouden. Een leven zonder radio kan ik me nauwelijks voorstellen. Het lijkt me wel leuk om meer te gaan experimenteren met podcasts. Ik heb samen met Adam Curry en Roel Vente een podcastbedrijf (Cast Company) opgericht, dat we de komende tijd verder gaan ontwikkelen. Thomas van Groningen, een collega van me, maakt een podcast over pretparken. Dat is best een niche, maar hij heeft elke keer wel 1.500 downloads en verdient er genoeg mee om telkens weer nieuwe afleveringen te maken. Zoiets lijkt mij ook wel wat: een podcast maken over strips of over jingles. Daar hoef ik geen duizenden luisteraars voor te hebben: als honderd mensen het leuk vinden om mij anderhalf uur over strips te horen praten, dan ben ik daar al tevreden mee.”