Mascha de Rooij en Daan Blits

Mascha (Breda, 1984) presenteert MAX Geheugentrainer. Daan (Amsterdam, 1979) is uitvoerend producent bij DayTime Television. Ze wonen met kinderen Bowie (5) en Sara (3) en kater Prins (11) in Breda.

Mascha: Sinds we kinderen hebben kijk ik veel minder televisie dan vroeger. Ik ben ‘s avonds vaak aan het sporten en ga dan op tijd naar bed. Jij gaat later naar bed en kijkt dan een serie in je eentje.

Daan: Ja, series kijken we meestal apart, omdat jij meer van Deense krimi’s houdt en ik meer van fantasy. Game of Thrones, The Mandalorian, The Last of Us – ik vind die populaire series vaak wel goed.

Mascha: Sleepers hebben we wel samen gekeken. Dat is die serie met Robert de Hoog over een corrupte agent die zowel in de politiewereld als in het criminele circuit opereert.

Daan: Ja, die was goed, net als Het jaar van Fortuyn. De kwaliteit van de Nederlandse televisie is sowieso erg hoog. Wij komen natuurlijk allebei uit de televisiewereld en kijken met een makersoog naar de programma’s die we samen kijken. Onze man bij de Taliban zit op allerlei manieren heel goed in elkaar.

Mascha: Floortje Gaat Mee en Reizen Waes ook. Ik denk dat wij graag naar echte mensen kijken en willen weten hoe hun wereld eruit ziet en wat hen beweegt. Onze man bij de Taliban geeft een blik op een wereld die je niet kent.

Daan: Je hebt een beeld van de Taliban, maar dat is een abstract beeld dat je in het nieuws krijgt voorgeschoteld. Erbrink maakt het menselijk.

Mascha: Hij heeft op een gegeven moment een gesprek met een man die het een eer zou vinden als hij wordt opgeroepen om zichzelf met een bomvest te laten ontploffen. Ik kan me daar helemaal geen voorstelling bij maken, maar voor deze man is dat het summum, zijn ticket to paradise. De menselijke manier van vragenstellen zorgt ervoor dat zo’n gesprek kan ontstaan. Dat vind ik knap.

Lees het gehele interview in VARAGids 17, 2023.

Advertentie