‘Ain’t no love in the heart of the city’ van Bobby ‘Blue’ Bland

Dit artikel is eerder verschenen op de website www.nummervandedag.nl

Die andere B.B.

Als een schip op volle zee een zeemanspet verloor, dat wil zeggen: een kapitein of een andere officier, dan voer het schip het resterende deel van de reis in rouw; bovenin de mast werd een blauwe vlag gehesen, op de scheepsromp werd een blauwe rouwrand geschilderd.
Blue is de kleur van de rouw.
Blue is de kleur van de blues.
Blue is de kleur van Bobby Bland.
Bobby Bland is rauwe blues.

Bobby ‘Blue’ Bland (1930-2013) geldt als een van de godfathers van de blues. Zijn interesse voor de muziek werd in de vroege jaren veertig gewekt in de New Salen Baptist Church in Memphis, waar een zekere C.L. Franklin priester was. Bland tegen Rolling Stone Magazine:

When he [C.L. Franklin] started into the preaching part, I stayed with him. Wasn’t his words that got me – I couldn’t tell you what he talked on that day, couldn’t tell you what any of it meant, but it was the way he talked. He talked like he was singing. He talked music.

Het is ook deze kerk waar Aretha Franklin haar eerste noten zong – inderdaad, de dochter van.

In de jaren daarna richtte hij met wat jeugdvrienden een informeel muziekgroepje op, The Beale Streeters genoemd. Latere grootheden als B.B. KingRosco GordonJohnny Ace en Earl Forrest maakten hier deel van uit. Met B.B. King heeft Bland altijd een goed contact gehouden. Toen Bland zelf nog niet was doorgebroken als muzikant mocht hij Blues Boy King van optreden naar optreden rijden, om zo even te proeven aan het muzikale succes. Ze namen samen platen op (B.B. King and Bobby Bland Together Again… Live is daarvan misschien wel het best gelukt) en traden tot enkele jaren geleden regelmatig met elkaar op.

Eigenlijk heeft Bobby Bland altijd in de schaduw gestaan van die andere B.B. – de B.B. die zichzelf niet geheel onterecht King noemt. Maar toch: er is één nummer dat iedere muziekliefhebber moet kennen: Ain’t no love in the heart of the city. Ooit al eens gesampled door Kanye West en Jay Z en gebruikt als soundtrack voor The Lincoln Lawyer (2011), maar een kleine rondvraag leert mij dat weinigen het nummer kennen. Nu het bijna een jaar geleden is dat de blues een van zijn officieren heeft verloren wordt het hoog tijd daar eens verandering in te brengen. Bobby Bland, tot het laatst toe getooid met een zeemanspet, overtreft met dit nummer vele, door het publiek meer gewaardeerde successen van Captain King.

062813-shows-beta-2013-memoriam-Bobby-Blue-Bland-portrait-640x360

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s