Hero Brinkman

Het artikel: ‘Hero Brinkman over klassieke muziek’, dat ik woensdagavond 04 maart 2015 op deze website postte, was bedoeld als ankeiler voor het interview dat die dag in het maartnummer van HP/De Tijd was verschenen. Een paar quotes uit het interview om potentiële lezers nieuwsgierig te maken naar mijn artikel – meer niet. Maar al snel bleek dat velen zich aangesproken voelden door de uitspraken van de oud-PVV-politicus. Brinkman stelde onder meer dat klassieke muziek slechts voor een kleine elite is weggelegd, Radio 4 door ‘geen hond’ wordt beluisterd en dirigenten en orkestleden geen flauw benul hebben wat ze spelen. Een kleine samenvatting van de uitspraken vindt u hier. 

Binnen 24 uur was het stuk op mijn website al meer dan 15.000 keer bekeken. Ook op de website van HP/De Tijd, waar we het de volgende ochtend ook meteen maar gebracht hebben, kreeg het stuk nog eens enkele tienduizenden views. Via twitter en facebook kwamen duizenden reacties op de uitlatingen van Brinkman. Maar de mooiste reactie kwam van mezzosopraan Tania Kross en pianist Alexander Buskermolen. Het interview bewoog hen ertoe om een opera te schrijven: Hero Brinkman, de opera. Waar een interview al niet toe kan leiden.

Een kleine greep uit de reacties op de gewraakte uitspraken van Hero Brinkman vindt u hieronder.

Links:
Hero Brinkman: ‘Klassieke muziek is voor een kleine elite. Radio 4 – daar luistert toch geen hond naar?’ (HP/De Tijd, 05 maart 2015.)
Zien: Tania Kross zingt ‘Hero Brinkman, de opera’ (HP/De Tijd, 06 maart 2015.)
GeenStijl Klassiek: Hero Brinkman – De Opera (Pritt op GeenStijl, 06 maart 2015.)
En dat hekel ik (€) (Column van Theo Hakkert in Tubantia, 06 maart 2015.)
Hero Brinkman: Feiten zijn voor de elite, het gaat om de toon (Henri Drost op Cultureel Persbureau, 06 maart 2015.)
Hero Brinkman: klassieke muziek te toegankelijk (Satire van Linda Stoel en Lineke Brink op Collegium Musicum,  07 maart 2015.)
Bij mijn schoonouders luistert er wél een hond naar Radio 4 (€) (Merlijn Kerkhof in NRC Handelsblad,  10 maart 2015.)
Hero Brinkman vloog weer eens uit de bocht  (Column van Özcan Akyol in Nieuwe Revu, 18 maart 2015.)