Wilfred Genee: ‘Het trucje bevredigt niet meer’

Wilfred Genee (1967) staat al jaren bekend als de jennerige presentator van voetbaltalkshow VI. Maar die rol staat hem steeds meer tegen: hij is naar eigen zeggen een karikatuur van zichzelf geworden. Hij zoekt naar meer diepgang in zijn werk. ‘Het kan zijn dat ik daardoor op den duur niet meer geschikt ben als presentator van Voetbal Inside.’


(Fragment uit HP/De Tijd 05, 2016.)

Aan het begin van dit jaar was het nog onzeker of je bij RTL zou blijven. Heb je overwogen om weg te gaan?

“Ik heb wel even getwijfeld of ik bij zou tekenen, ja. Anders had ik dat wel meteen gedaan.”

Heb je andere aanbiedingen gehad?

“Ik heb een paar heel leuke gesprekken gehad. Maar ik wilde niet weg bij RTL. Ik wilde alleen wel de mogelijkheid krijgen om er andere programma’s bij te doen. Programma’s met een meer persoonlijke inbreng. En dat is Wat Gaat Er Nu Door Je Heen (een soort Zomergasten met sportfragmenten – red.) geworden.”

Waarom wilde je dat?

“Als je tegen de vijftig loopt, kom je toch in een soort van midlifecrisis terecht. Ik dacht: als ik nu nog drie jaar alleen maar VI doe, is er nooit meer een mogelijkheid om van dat stigma af te komen. Ik wil geen one-trick pony worden. Dat iedereen denkt dat je alleen maar kunt prikken en steken in een voetbalpraatprogramma, wat natuurlijk vooral amusement is. En ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik merkte dat de sleur er een beetje in kwam. Dan kwam ik de studio van VI binnenlopen en dan dacht ik: huh, is het alweer vrijdag? Ik heb de vorige uitzending er toch pas net op zitten? Als je dat gaat denken, wordt het tijd om eens te bedenken wat je eigenlijk verder nog wilt.”

En dat is meer de diepte in.

“Ja. Ik wil kijken of ik nog andere kanten heb die ik verder kan uitdiepen. Ik heb de afgelopen maanden ook wel nodig gehad om uit te kristalliseren wat ik nu eigenlijk wil. Ik ga nu zelf of samen met wat andere mensen een productiebedrijf beginnen, waarbij ik niet alleen programma’s voor mezelf wil gaan ontwikkelen, maar ook voor andere mensen.”

[…]

Heeft VI je in dat opzicht als persoon ook veranderd? Dat je ook privé wat vaker in die modus zit?

“Die conclusie trok ik toevallig deze week wel een beetje. De Wilfred van VI heeft de Wilfred van thuis een beetje overgenomen. Omdat je zo gewend bent in een strijdmodus te zitten – tijdens de uitzendingen bouw je als het ware een muurtje om jezelf heen en ben je continu op je hoede omdat we elkaar aan het uitdagen zijn – ben je moeilijker te raken. Het wordt een soort tweede natuur. Dus als je een keer een discussie hebt met je vrouw of je bent boos op je kinderen, dan schiet je ineens ook in die modus. Dan trekt de Wilfred van thuis het harnas van de Wilfred van VI aan. En dat gebeurt net iets vaker dan ik zou willen. Daarom weet ik ook niet of ik VI tot in lengte van dagen moet blijven presenteren. Ik hoop dat ik door de nieuwe weg die ik ben ingeslagen mezelf beter kan ontwikkelen, maar ook dat er iets uit gaat dat misschien iets te dominant is geworden.”

De rol die je aanneemt in je talkshow – die van empathische interviewer – bevalt je beter dan de rol van jennende presentatordie je aanneemt in VI?

“Ja.” Lacht: “Al hebben niet alle gasten dat zo beleefd.”

Zou het kunnen zijn dat je VI daardoor een keer gaat ontgroeien?

“Dr. Phil zegt altijd: ‘As long as it works, continue with it.’ Dat trucje wat ik doe – als je het een trucje wilt noemen – werkt nog steeds heel goed. Maar dat trucje alleen bevredigt niet meer. Ik probeer iets aan mijzelf te veranderen, mijzelf te verbreden, met alle gevolgen van dien. Het kan zijn dat ik daardoor op den duur niet meer geschikt ben als presentator van VI. Dat sluit ik zeker niet uit.”

Maar voorlopig zit je daar nog wel.

“Ons contract loopt in ieder geval tot 2018. Dan gaat Johan (Derksen – red.) met pensioen. Althans, dat zegt hij. Ik geloof er niets van. Hij maakt nog bijna elke dag radio, geeft nog lezingen door het hele land, haalt The Rolling Stones naar Cuba… En hij vindt het denk ik veel te leuk. Hij zegt dan wel dat hij televisie niet interessant vindt, maar duikt ondertussen wel in zo ongeveer elk programma op. Zeg dan gewoon eerlijk: ik wil graag in beeld. Maar nee, VI zonder Johan lijkt me heel erg lastig.”

Het gehele interview met Wilfred Genee is te lezen op Blendle.

Wilfred-Genee_cropped-23-480-360-51-1