Wat is nu eigenlijk nog normaal?

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Margriet van Breevoort uit Amsterdam.

Margriet van Breevoort (Amsterdam, 1990) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting: Fine Art. Tot en met 7 augustus 2016 is er werk van haar te zien in de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden in Leiden.

Over haar werk
“Mijn werk bevindt zich op de grens van mooi en onaangenaam, van werkelijkheid en fantasie. Door deze tegenstrijdige elementen samen te voegen, creëer ik een spel van aantrekking en afstoting.
“De poppen waar mijn werk meestal uit bestaat zijn tot in detail realistisch uitgewerkt, maar altijd met een afwijking. Ze zijn een visuele vertolking van een emotie of gevoel bij een specifieke situatie en kunnen bij de kijker referenties oproepen naar eigen ervaringen en herinneringen.
“Het is niet mijn bedoeling om ideeën of standpunten op te dringen: de kijker bepaalt zelf wat hij ziet en hoe hij het interpreteert. Een beeld hoeft voor mij ook geen diepzinnige lading of conceptuele context te hebben.
“Ik streef naar uiterste perfectie, een natuurgetrouwe en perfecte weergave van mijn verbeelding. Maar de tegenstelling tussen dit perfectionisme en de vervreemding zorgt toch voor een psychologische botsing. Het beeld lijkt echt, maar kan dit nooit zijn. Het is een constante inspanning om de kijker te misleiden. Hem te verleiden tot het geloven van iets onmogelijks. Geloven in een wereld zonder restricties.
“Het kunstenaarschap is voor mij een manier om een eigen wereld te creëren en die tot leven te wekken – hoe vreemd of onalledaags die ook is. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat de wereld van mijn verbeelding helemaal zo raar niet is als ik denk. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijk – de mens is in staat om de natuur te manipuleren, denk bijvoorbeeld aan biochemie – dat ik me afvraag: wat is nu eigenlijk nog normaal? We leven in een tijd waarin we bijna alles wat we kunnen bedenken, kunnen maken. En dat is een mooie, maar tegelijkertijd ook een beangstigende gedachte.”

Meer werk van Margriet van Breevoort vindt u hier.

8015 copy????????????????????????????????????DSC_0527 (2)DSC_0534 (2)
gerard detail(177x75x50) margriet van breevoort 2013
Margriet van Breevoort 'Turtleneck' 2013Margriet van Breevoort 'Turtleneck'detail 2013Margriet van Breevoort 'untitled' 2012

SONY DSC