Angela Groothuizen over Bill Bryson, Barnett Newman en Lil’ Kleine

In de familiespecial van HP/De Tijd (juni 2016) geeft zangeres, presentatrice en jurylid Angela Groothuizen haar culturele smaak prijs. Een voorproefje. 

Op weg naar little dribbling bill brysonBill Bryson
“Ik lees vrij veel. In de tijd dat mijn vrienden één boek uit hebben, heb ik er vijf gelezen. Ik lees in ieder geval elke avond voor het slapengaan eventjes in bed. Op dit moment ben ik bezig in De weg naar Little Dribbling van Bill Bryson. Die man kan ik wel opvreten. Je kruipt tijdens het lezen in het hoofd van een grappige, wat oudere man die uit de Verenigde Staten naar Engeland verhuist en je kijkt door zijn ogen naar het land. Je leert het land kennen. Je gaat van het land houden. Je wilt er ook naartoe. Een buitenlander die liefde opvat voor een land schrijft daar toch helderder over dan iemand die er al woont. Amsterdam en Nieuw-Amsterdam van Russell Shorto heb ik vanwege dezelfde reden ook verslonden. Als een buitenstaander die hier een paar jaar heeft gewoond weet hij als geen ander over ‘mijn’ stad te schrijven.

barnett newman blueBarnett Newman
“Ik kan nooit lang in een museum zijn. Na een uurtje ben ik doodop. Laatst moesten we spelen in Ahoy en ben ik een paar dagen achtereen naar de Kunsthal geweest, want ze hadden daar een fantastische beeldencollectie van Henry Moore. De Kunsthal vond ik trouwens helemaal tof. Net als het Stedelijk. Want daar hangt Barnett Newman. Met dat vernachelde schilderij (Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III – red.). Toen mijn man en ik nog jong waren, konden we zo een uur voor dat doek gaan zitten. Dat was een sensatie. Nu kan ik wel janken als ik het zie. Toen het schilderij door een of andere malloot met een stanleymes was bewerkt, moest het gerestaureerd worden. Voor heel veel geld zou een bekende restaurator dat wel even doen. Maar hij is er gewoon met een rolletje latex overheen gegaan, zo lijkt het. Het is niet om aan te zien. Doodzonde.”

lil kleineLil’ Kleine
“Lowlands en Noorderslag zijn de twee festivals die ik niet wil missen. Al was het alleen al om te zien wat de Nederlandse acts zijn die er op dit moment toe doen. Ik heb me nog niet verdiept in wat er dit jaar op het programma staat, maar ik weet in ieder geval dat Muse komt. Dat belooft al wat. Maar ach, de muziek is daar altijd wel goed, dus zo heel veel maakt het me ook niet uit. Op Noorderslag kun je echt al die nieuwe bandjes zien. Ik was erbij toen New Wave (hiphopcollectief waar onder andere rappers Ronnie Flex, Lil’ Kleine en Bokoesam deel van uitmaken – red.) dit jaar de Popprijs 2015 wonnen voor de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek van het afgelopen jaar. En daar was nogal wat kritiek op, ook in de zaal. Mensen liepen weg. Ze vonden dat New Wave de prijs niet had verdiend. Echt, fuck off ! Ze hebben wél mooi het best beluisterde album van 2015 op hun naam staan. De jeugd loopt met ze weg! Maar buiten dat: het is toch prachtig om te zien hoe al die gassies, in alle kleuren, samen op het podium staan en muziek maken? Maar blijkbaar zien die zure mensen dat niet.”