Lauren Verster: ‘Laat me gewoon met rust’

Lauren Verster (1980) gaat voor haar nieuwe televisieprogramma naar Ibiza, op zoek naar een antwoord op de vraag: wat is vrijheid? Voor zichzelf heeft ze dat antwoord nog niet helemaal geformuleerd. Of ja – geen interviews meer hoeven geven, dat zou wel lekker zijn. 

Interview in HP/De Tijd 6, 2016.

‘Is het vandaag zaterdag of zondag?” vraagt Lauren Verster terwijl ze al telefonerend langs de kust van Ibiza loopt.“Zaterdag,” antwoord ik. Lauren: “Dat dacht ik al.” Ze is voor een nieuw seizoen van haar televisieprogrammaLauren! twee maanden op Ibiza. Ze gaat daar, in een van de vrijste gebieden ter wereld, op zoek naar het begrip ‘vrijheid’. Wat is vrijheid en wanneer voel je je echt vrij?

Ben je er al achter wat vrijheid is?
“Dat is voor iedereen wat anders, maar ik zou zeggen: hebben wat goed voor je is, en niet wat je allemaal denkt nodig te hebben. En het werk doen dat je het allerliefst doet en daar op alle fronten in gesteund worden, dat vind ik ook vrijheid. Ik lever bij de omroep een idee in van wat ik wil maken, en in dit geval zeiden ze: maak het maar. En je voelt ook aan alles dat dit een van de meest vrije plaatsen ter wereld is. Sommigen menen dat het komt door de geografische ligging van het eiland, door de straling die uit de aarde komt. Ik was daar in het begin een beetje sceptisch over, maar ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik het ook voel.”

Die straling? Of komt het gewoon door de drugs?
“Ha, nee. Het heeft denk ik echt met de ligging te maken. En met de vrije geesten die hier wonen. Dit eiland zit vol met wilde bohemiens die leven buiten de reguliere regels en wetten. Dat maakt het een bijzonder wilde en vrije plek.”

Gebruik je weleens drugs eigenlijk?
“Natuurlijk verlies ik mezelf weleens. Ik ben daarin niet anders dan de meeste andere mensen. Als ik met Koningsdag – meteen ook mijn verjaardag – in Nederland was geweest, was ik de volgende dag ook niet fit geweest. Je kunt elke dag wel aan yoga doen op het strand, dat vind ik ook heerlijk om te doen, maar het leven heeft meer in petto dan alleen een ecologische komkommer.”

Ibiza is het eiland van de uitersten. Aan de ene kant wordt het overspoeld met mensen die op zoek zijn naar een spirituele ervaring, aan de andere kant heb je de feestbeesten die er heel decadent vakantie vieren. Herken jij die twee uitersten ook in jezelf?
“Nee, niet echt. Mensen denken soms van mij, misschien omdat ik een tijd met Jort (Kelder – red.) was, dat ik heel decadent leef. Maar dat is een misvatting. Ik ben geen blonde presentatrette die houdt van winkelen en altijd dure kleding draagt en in chique hotels slaapt. Ik ga eigenlijk heel zorgvuldig met geld om.”

Wat bedoel je met zorgvuldig?
“Dat ik niet onnodig veel uitgeef. Je ziet hier rondom het eiland bijvoorbeeld heel veel jachten liggen van twintig miljoen dollar of meer. De eigenaren, vaak rijke Russen die met wat van die golddiggerchicks naar Ibiza varen voor vakantie, kopen zonder blikken of blozen flessen champagne van zeshonderd euro per stuk. Daar kan ik echt met verbazing naar kijken.”

Verder lezen kan op Blendle.