Thijs Römer: ‘XTC en MDMA, ik kan het van harte aanbevelen’

In het zesde seizoen van Moordvrouw stort Thijs Römer (38) zich weer vol overgave op het vangen van boeven. Tussen de bedrijven door horen wij hem uit over gênante rollen, sex op de set en vernietigende recensies.

Q1. In Moordvrouw speel je een rechercheur. Wie zou jij in het echte leven weleens in de boeien willen slaan?

“Halbe Zijlstra. Ik vind dat zo’n natte flap. Alleen dat hoofd al, zo’n pannenkoekenhoofd. En de totale ongeloofwaardigheid die van die man uit gaat. Laatst ook weer, toen hij Zwarte Piet zat te verdedigen bij Pauw. Hij meende niet eens wat hij zei. Wat een drol. Als staatssecretaris mocht ik hem al niet. Ongelooflijk hoe een man met zo weinig talent lachend die cultuurbezuinigingen door kon voeren.”

Q2. Schaar jij jezelf onder de tien beste acteurs van Nederland?

“Ik ben blij dat ik werk in een vakgebied waar het niet om ranglijsten gaat,  laat ik dat vooropstellen. Of je iemand een goed acteur vindt of niet is natuurlijk heel subjectief. Ik vind Jacob Derwig bijvoorbeeld heel erg goed. Maar dat is natuurlijk geen antwoord op je vraag.” Na enige twijfel: “Ja. Ik schaar mezelf wel onder de tien beste acteurs van Nederland.”

Q3. Op welke rol ben je het meest trots? En op welke het minst?

“Ik ben het meest trots op de rol van Job Weemoedt in de serie Weemoedt, omdat ik dat helemaal van de grond af aan heb ontwikkelt en het beter is geworden dan ik ooit had kunnen bedenken. En het minst trots ben ik op de film Ja, ik wil. De uitgangspunten waren heel goed – er zaten goede acteurs in – maar het is gewoon niet gelukt. Soms zijn de ingrediënten goed, en dan ga je de soep maken, en dan is het gewoon een vieze soep. Ik vind het zo’n lelijke film geworden… ik geneer me er echt een beetje voor.”

Q4. Je bent naast acteur ook creatief directeur bij RTL. Wat doe je in die functie precies?

“Wij moeten gewoon ideeën aanleveren voor nieuwe dramaseries. En dat uitwerken. En het dan hopelijk maken. Maar het is geen managementfunctie. Mensen noemen het ‘creatief directeur’, maar dat is eigenlijk verkeerd vertaald. Het is creative director. Creatief regisseur. Maar dat zeg ik tegen niemand, want ik vind het wel leuk dat mensen denken dat ik creatief directeur ben.”

Q5. Welk parfum draag jij?

Verbaasd: “Vind je de geur te sterk? Terre des Hermès.”

Q6. In welke auto rijd je?

“Ik rijd in een Mercedes Benz 500CL, een oude bak uit 2000. Maar ik ruil hem binnenkort in voor een auto die niet op benzine rijdt.”

Q7. Wat stem jij in maart?

“Partij voor de Dieren. Het is de eerste keer dat ik daar op stem. Bij de vorige verkiezingen wilde ik het, maar toen heb ik toch op de PvdA gestemd. Daar heb ik spijt van. Het partijprogramma van de Partij voor de Dieren is een grote triomftocht op alles wat van waarde en kwetsbaar is. Ik denk dat het een heel belangrijke taak van de politiek is om dat te beschermen.”

Q8. Je moet kiezen: een avondje doorzakken met Geert Wilders of een avondje doorzakken met Jan Roos.

Met afschuw in zijn stem: “Als het dan toch moet, dan met Geert Wilders. Dat is op zijn minst een interessante persoonlijkheid. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat je dat van Jan Roos kunt zeggen. Ik denk ook niet dat je het met iemand eens hoeft te zijn om een interessante ontmoeting te hebben.”

Q9. Ben je gelukkig?

“Ja, eigenlijk wel, ja. Ik zit voor het eerst weer in een lichte periode na een lange periode van grauwigheid. Ik ben gescheiden, ik ben weer op mezelf gaan wonen, dat is wel een situatie waarin ik weer opnieuw op zoek moest naar houvast. Maar die heb ik nu gevonden. Het gaat goed met mijn dochter, ik heb goed contact met Katja (Schuurman, red.) en ik heb mijn leven langzamerhand weer op orde. En ik ben voor het eerst in twee jaar weer verliefd. Ik wil liever nog even geen naam noemen, maar het is iemand die ik via vrienden heb leren kennen. In oktober zijn we op een heuse date gegaan – dat was voor mij voor het eerst in veertien jaar, dus ik was bloedzenuwachtig – en het was heel erg leuk. En dat is het nog steeds: ik heb haar in het eerste weekend van december gevraagd of ze mijn vriendinnetje wil worden en ze zei: ‘ja’.

Q10. Ben jij de enige man in Nederland die niét jaloers is op de vriend van Katja Schuurman?

Hij lacht. “Ik weet niet of ik de enige man ben in Nederland, maar ik ben niet jaloers op hem. Het is een heel leuke jongen, heel goed in wat hij doet, hij is chef-kok en heeft een eigen restaurant, en volgens mij hebben ze het heel leuk met elkaar. En we hebben heel fijn contact dus daar kan ik alleen maar gelukkig mee zijn.”

Q11. Wat is de duurste uitspatting die jij je ooit hebt veroorloofd?

“Ik heb weleens een jas gekocht van tweeduizend euro. Dat vond ik toch wel veel geld eigenlijk. En ik heb laatst een bijzettafeltje van €1250,00 gekocht voor in mijn nieuwe huis. Maar dat zijn ook weer niet heel extreme bedragen.”

Q12. Wanneer heb je voor het laatst drugs gebruikt, en wat?

Afgelopen vrijdag. Op een feestje. XTC en MDMA. Heerlijk. Dat is een fantastische combinatie. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.” Lachend: “Iedereen boven de veertien.”

Q13. Hoeveel one night stands heb jij in het afgelopen jaar gehad?

“Ik vind seks het leukst als ik iemand ken, of iemand die ik op zijn minst lief vind. Ik heb natuurlijk best wel wat one night stands gehad de afgelopen jaren, maar het is niet dat ik op die manier jagend op pad ga.”

Q14. Heb je weleens seks gehad op een filmset?

Na kort nadenken: “Ja. Toen Katja en ik bij elkaar kwamen draaiden we de serie Medea van Theo van Gogh, en toen waren we wel een paar keer zoek. Het is toch leuk, even snel in een bezemkast. Daar knapt een mens wel van op.”

Q15. Wanneer heb je voor het laatst een blauwtje gelopen?

“Een blauwtje gelopen… Ik heb het afgelopen jaar wel iemand leuk gevonden die bezet was, maar het was niet mijn bedoeling om die relatie helemaal overhoop te halen. Ik heb die gevoelens toen tegen haar uitgesproken maar ik heb ook gezegd dat ik heel goed besef dat zij in een relatie zit. Dat luchtte op. Daarna is de liefde is in de kiem gesmoord.”

Q16. Wat is op dit moment het grootste verdriet in je leven?

“Dat is nog steeds de scheiding. Hoewel ik vind dat ik een goede keuze heb gemaakt, is dat toch by far het meest verdrietige dat in mijn leven is gebeurd. Ik had ons kind toch een harmonieus thuis gegund met ons drieën. Maar de scherpe kantjes zijn er inmiddels wel af. En het is ook wel heel erg fijn dat ik dat verdriet met Katja kan delen. Dat maakt het wel minder pijnlijk.”

Q17. Vind je jezelf een goede vader?

“Of ik in het algemeen een goede vader ben weet ik niet, maar ik ben voor onze dochter wel een goede vader.”

Q18. Wat is de hardnekkigste roddel die er over jou bestaat?

“Een hardnekkige roddel is dat Wendy (van Dijk, red.) en ik ooit iets hebben gehad. En dat is absoluut niet waar. Het is ook zo kinderachtig. Als je als man en vrouw heel vanzelfsprekend met elkaar om gaat en heel veel liefde voor elkaar voelt, dan ben je in de ogen van sommige omstanders meteen verdacht, terwijl ik met wel meer vrouwen bevriend ben zonder dat er een romantische of seksuele ondertoon is. Ik voel me ook ongemakkelijk bij zo’n bewering.”

Q19. ‘Thijs Römer is inderdaad geen schrijver’, schreef de Volkskrant in een vernietigende één ster-recensie van Weemoedt. En toch kreeg je toestemming om een serie te maken over je boek. Hoe kan dat?

“Ik had er al rekening mee gehouden dat er een recensie zou komen van iemand die de behoefte voelde om over het boek heen te pissen. Enkel omdat ze de zoveelste acteur die een boek schrijft niet vertrouwen. Maar ik zie ook dat het steeds normaler wordt om multidisciplinair bezig te zijn. Georgina Verbaan schrijft columns en NRC, Waldemar Torenstra schreef Vechtershart… Kijk, ik vind een goedgeschreven recensie heel welkom, want met goed geschreven kritiek kun je als maker echt wel wat. Maar met zo’n tienregelig stukje van een mokkel van de Volkskrant kan ik niet zoveel. Nu.nl gaf vier sterren aan het boek, Nieuwe Revu vijf. Dus ik laat me er ook niet door belemmeren. In januari begin ik aan een tweede boek.”

Q20. Geloof jij in leven na de dood?

“Nee. Maar voor mijn moeder, die heel erg gelovig is, hoop ik dat wel.” Lachend: “Stiekem hoop ik dat ik na mijn overlijden aan de hemelpoort kom, dat de deuren opengaan en dat mijn moeder daar dan op een stoel op me zit te wachten en zegt: ‘Zie je wel, ik had toch gelijk.’ En ze krijgt het dan vast ook wel voor elkaar om me naar binnen te laten en een plaatsje voor me te regelen op een of andere reservebank.”

Lees ook:
Thijs Römer: ‘Ik hoor tot de tien beste acteurs van Nederland’ (Mediacourant)
Thijs Römer vindt zichzelf een van de beste acteurs van Nederland (nu.nl)
Tips van Thijs om harddrugs te mixen valt verkeerd (SBS Shownieuws)
Drugsuitspraak Thijs Römer zorgt voor ophef (Telegraaf)
Thijs Römer onder vuur door drugsuitspraak (Flair)

Advertentie