De smaak van… Jonnie Boer

Verschenen in Playboy 09 2018.

Driesterrenchef Jonnie Boer (53) haalt op 9 en 10 september wereldberoemde topkoks naar De Librije in Zwolle voor Chefs Revolution2018.

Febo of McDonalds?
Febo. Ik ben sowieso wel een beetje verslaafd aan Febo-kroketten. Ik denk dat ik een keer in de maand zo’n kroketje eet. Bij de McDonalds ben ik nog nooit geweest.

Stamppot of sushi?
Stamppot. Soms verlang je echt naar een stamppot en dan het liefst een van een dag oud die je dan opnieuw opbakt in boter. Boerenkool met veel spek erin is wel mijn favoriet.

PvdA of PVV?
Geen van twee. Ik kan niet kiezen. Ik denk dat ik te druk met andere dingen ben om me echt te verdiepen in politiek.

Dikste auto?
Er zijn een heleboel mooie auto’s. maar dan zou ik een Porsche 356 kopen. Ik heb een 993, maar dan zou ik die inruilen voor een 356 met roodleren bekleding en zwart aan de buitenkant.

Met een miljoen euro koop ik…
Dan zou ik eerste Thérèse en de kinderen een leuk cadeau kopen en daarna kocht ik voor mezelf zo’n strandbuggy en dan ga ik daar lekker mee rondtoeren op Bonaire.

Kamperen of jetsetten?
Kamperen met de boot. Dat doen we nog weleens. We pakken ons bootje en dan varen we weg en dan gooi ik het anker ergens neer en dan worden we de volgende dag wakker op het water.

Wat is je grootste miskoop?
Ik heb een keer een houten boot gekocht en twee jaar later moest er een nieuwe bodem in. Dat was niet fijn.

Michelinster of liever niet?
Ons restaurant zit altijd vol en dat is vanaf we die eerste ster hebben gekregen, dus voor mij wel hoor.

Duurste cadeau dat je ooit aan je vrouw hebt gegeven?
Een horloge van Breitling, maar meer kan ik ook niet echt bedenken. Wij zijn niet zo van de dure cadeaus.

Wie is jouw favoriete zanger?
Bono.

Voor welke bekende vrouw zou je weleens een ontbijtje willen maken?
Oef, ik kijk nooit televisie, even denken… Wat ik een geweldige vrouw vind is Gloria Estefan, maar om daar nu een ontbijtje voor te maken… als Thérèse mee mag dan zeker.

Grootste angst?
Mijn grootste angst is dat er iets met Thérèse of de kinderen gebeurt.

Met welke overleden persoon zou je nog weleens een borrel willen drinken?
Rijk de Gooyer. Hij was mijn buurman in Giethoorn en ik kon altijd heel goed met hem. Hij heeft mij jaren geleden eens een keer gebeld, toen was hij al ziekig, omdat hij nog graag een keer in De Librije wilde eten. Daar is het helaas niet meer van gekomen.

Ik ga nooit het huis uit zonder…
Wat ik nooit vergeet is mijn kruidenmesje. Ik heb dat mesje laten ontwikkelen in Japan. Het zit in een leren hoesje dat je aan je broek kunt klikken, waardoor je niet altijd met een zakmes of een ander scherp voorwerp in je broekzak loopt. Zo heb ik op het werk of in de natuur altijd een mesje bij me om kruiden af te steken.

Heimelijk genoegen?
Op het water zijn. Vanmiddag ga ik weer de natuur in om allerlei dingen te plukken voor het restaurant. Op het moment dat ik dan in de boot stap ben ik vrij en dan ben ik los van alles.

Vlees of vis?
Vis.