De smaak van… Danny Vera

Danny Vera (42) heeft het meest succesvolle jaar uit zijn carrière achter de rug. Op 13 december verschijnt zijn album Pressure Makes Diamonds Live.

Verschenen in het decembernummer van Playboy. (2019)

Wat is het beste kerstnummer aller tijden?
Ik heb helemaal niets met kerstnummers, maar als het een kerstnummer is van Elvis Presley, Frank Sinatra of Dean Martin dan kan ik het wel hebben.
Met de hele familie gourmetten of met z’n allen uit eten in een chique restaurant?
Dan maar met z’n allen uiteten in een chique restaurant. Gourmetten meurt altijd zo.

Ultieme kerstmaaltijd?
Een pizzaatje op het strand van Curaçao.

Lekkerste drankje?
Ik drink eigenlijk niet zoveel meer, maar wat ik erg lekker vind is een rummetje met een blokje ijs. Diplomatico.

Beste film van 2019?
Joker.

Beste album van 2019?
Bad Guy van Billy Eilish. Ik vind het heel erg bijzonder dat een meisje van zeventien al zo’n eigen stijl heeft.

Deze trend nemen we niet mee naar het nieuwe jaar:
Laten we de negativiteit achter ons laten. Ik geloof dat er geen discussieprogramma is waarin niet dagelijks geruzied wordt. Iedereen heeft een hekel aan elkaar. Laten we dat eens gaan veranderen met z’n allen.
Mooiste wagen:
Ik rijd nu een Mercedes E-klasse 350. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vijf jaar geleden niet had gedacht dat ik daar ooit in zou kunnen rijden, ik kon dat toen niet betalen. Daarvoor reden we twaalf jaar in een Chevrolet Beauville, maar die hebben we met pijn in ons hart weg moeten doen omdat hij het niet meer zo goed deed. Dat was wel mijn droomauto.

Mooiste horloge:
Ik vind oude horloges heel leuk, dus ik probeer op veilingsites altijd voor weinig geld oude Rolexen of Omega’s te kopen. Ik heb niet zo lang geleden voor vierhonderd euro een enorm mooie Omega gekocht uit 1957.

Wat is je lievelingsgitaar?
Dat verschilt per dag, maar mijn eerste gitaar, die ik samen met mijn moeder kocht in Amerika, heeft voor mij wel een speciale betekenis. Ik heb laatst precies hetzelfde model nog een keer gekocht omdat ik hem zo fijn vind klinken. Op dat exemplaar speel ik nu ook live, alleen hoef ik er niet zo zuinig op te zijn, want dat is niet die gitaar met die emotie. Die hangt thuis aan de muur.

Welke gitaar zou je kopen als je een miljoen had?
Mensen betalen zo ontzettend veel geld voor gitaren… Ik had een paar weken geleden een Prewar Martin in m’n handen, een gitaar uit 1939. De vraagprijs was €89.000. Bijna een ton voor een stuk hout met wat snaren! Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat hij enorm goed klonk, maar je kan mij niet vertellen dat je voor veel minder geld ook een goed klinkende gitaar kan kopen. Het is hetzelfde als met horloges: het is wat de gek ervoor geeft. Ik zou ook nooit met een klok van €40.000 om mijn pols gaan lopen. Al was ik multimiljonair.

Met deze bekende vrouw zou ik weleens een beschuitje willen eten:
Met mijn eigen vrouw natuurlijk. Escha heeft vijf jaar geleden in jullie blad gestaan. Het is een groot compliment als je vrouw wordt gevraagd voor Playboy. De cover hangt nog steeds levensgroot in onze woonkamer.

Dit cadeau vind ik dit jaar graag onder de kerstboom:
Ik hoef niet zo nodig cadeaus, ik ben eigenlijk wel tevreden. Ik ga met mijn vrouw weer heerlijk naar de zon. Veel gelukkiger maak je me niet.
Dit luchtje draag ik altijd:
Chanel Allure Homme Edition Blanche.

’s Nachts kun je me wakker maken voor:
Ha, mijn vrouw maakt nu een beweging die je niet in het blad mag zetten. Dit kan toch niet!

Oliebollen of appelbeignets?
Een Berliner Bol met van die gele bakkersroom erin. Het mag ook iets anders zijn, als er maar gele bakkersroom in zit.

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is:

Nog meer genieten. Soms neem je de mooie dingen die je overkomen voor lief omdat je er hard voor hebt gewerkt, maar die mooie dingen zijn niet vanzelfsprekend. Dat mag je niet vergeten. Volgend jaar wordt hopelijk weer een mooi jaar: we doen een show in AFAS, staan op Pinkpop en in het najaar brengen we een nieuwe plaat uit.