Danny Vera heeft nooit een hit gehad, maar altijd volle zalen

Danny Vera (41) heeft een nieuwe plaat én een theatertour. Playboy sprak de best gekapte muzikant van het land over paddo’s, rock-’n’-roll en alles wat daarbij hoort: ‘Groupies zijn vaak niet de meest aantrekkelijke vrouwen.’

Uit het maartnummer van Playboy, 2019. Het gehele interview leest u hier.

1. Je nieuwe plaat Pressure makes diamonds bestaat uit twee delen: The Year of the Snake en Pompadour HippieWaarom heb je ervoor gekozen om het album in twee delen uit te brengen?
Dat is een beetje uit nood. Elke vinylplaat heeft natuurlijk een A-kant en een B-kant. In het begin heb ik ervoor gekozen om alle uptempoliedjes op de A-kant en alle rustige liedjes op de B-kant te zetten. De plaat was begin oktober klaar, maar bij de vinylfabriek duurt het ruim drie maanden om hem te laten persen en mijn clubtour begon in november. Daarom hebben we er toen voor gekozen om de A-kant alvast digitaal te releasen en de rest in februari uit te brengen.

3. Je hebt het imago van een stoere rocker, maar je bent al vijftien jaar samen met dezelfde vrouw, drinkt geen alcohol en eet geen vlees. Was er een periode waarin je wel aan dat imago voldeed?
Er is een periode geweest waarin ik heel veel heb gedronken. In eerste instantie omdat ik het gewoon heel lekker vond, later heb ik het als excuus gebruikt omdat mijn moeder was overleden. Ik vond drinken prettig omdat je dan lekker in zelfmedelijden kunt wegkwijnen. Verder heb ik een beetje moeite met zoiets als ‘het imago van een rocker’. Onafhankelijkheid is wat mij betreft het enige échte kenmerk rock-’n-roll, dat er niemand is die vertelt wat ik moet doen. Ja, mijn vrouw misschien een beetje, ha. Die onafhankelijkheid was ook altijd mijn streven. Ik had veel geld kunnen verdienen door covers te spelen op bedrijfsfeesten, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wilde doen waar ik zelf zin in had.

4. Je woont al je hele leven in je geboortehuis in Middelburg. Is het niet veel handiger om naar de randstad te verhuizen?
Een paar jaar geleden heb ik inderdaad weleens gekeken naar een huisje in de buurt van Hilversum, maar dan moet je voor een kutappartementje zoveel geld neertellen dat ik denk: dan maar 70.000 kilometer per jaar in de auto zitten. Ik blijf een Zeeuw, hè. Ik voel me ook een beetje verplicht aan het huis om daar te blijven. Het heeft er altijd voor gezorgd dat ik muziek kon gaan maken. Een groot deel van mijn leven had ik namelijk geen rooie rotcent, maar ik had wel een dak boven mijn hoofd. Mijn beide ouders zijn ook in dat huis overleden. Ik weet nog wel dat ik kort na het overlijden van mijn vader ’s nachts thuiskwam van een optreden en opeens zijn schoenen in de gang zag staan. Dat trok ik niet. Kort daarna hebben we het gedeelte van het huis waarin hij woonde helemaal gestript en bij ons deel getrokken. De echte herinneringen zitten toch in je hoofd.

7. Je bent nu vijftien jaar samen met Escha, de charmante bardame van Veronica Inside. Vond je het lastig toen ze vijf jaar geleden naakt poseerde voor Playboy?
Nee, ik vond het juist fantastisch. Ik vind het een groot compliment als jouw vrouw wordt gevraagd door zo’n iconisch blad als Playboy. We hebben er ook wel om moeten lachen: het stereotype beeld van de rock-’n-roll-muzikant die datet met een playmate werd natuurlijk helemaal bevestigd, alleen met het verschil dat wij elkaar toen al tien jaar kenden en we samen letterlijk met niets zijn begonnen. Nu hangt de cover levensgroot in onze woonkamer. Sommige mensen kijken daar raar van op, maar wij vinden het gewoon een mooie foto.

8. Tien jaar geleden brak je door als huisband van VI – nu Veronica Inside. Het programma komt vaak in het nieuws door de controversiële uitspraken die daar worden gedaan. Vind je weleens dat ze het te bont maken?
Natuurlijk denk ik weleens: moet dit nu, maar aan de andere kant is het ook gewoon maar satire. Ik vind dat iedereen het altijd veel te serieus neemt. What the fuck? Het is gewoon een voetbalprogramma met vier leipies die wat over voetbal te melden hebben. Ik zal geen namen noemen, maar van sommige mensen denk ik weleens dat ze het fijn vinden dat ze door Johan (Derksen, red.) worden genoemd, zodat ze zelf ook weer even in de media kunnen komen.

9. Je doelt op mensen als Sylvana Simons?
Niet alleen zij, het is een hele groep. Je geeft die mensen een podium als je het maar over ze blijft hebben. En dat is juist waar ze op uit zijn. Beter kun je ze gewoon negeren. Als er iemand op de markt in Middelburg uit zijn nek staat te zwetsen en iedereen staat te luisteren, dan heeft hij een publiek. Maar als je gewoon denkt: dat is een leipie en je loopt door, dan is het toch klaar? Ik snap sowieso niet in wat voor wereld zij leven. Dat wat zij doen, heeft alleen maar met het uit elkaar halen van de samenleving te maken in plaats van verbinden. Ik kan me daar echt over verbazen. Ik verbaas me sowieso over alles.