Winston Gerschtanowitz: ‘Ik zou er niet voor terugdeinzen om John de Mol op te volgen binnen Talpa’

Winston Gerschtanowitz (43) bindt de ijzers onder voor een nieuw seizoen Dancing on ice. Playboy spreekt de goedlachse presentator en ondernemer naar aanleiding daarvan onder meer over zijn overstap van RTL naar SBS, zijn ontembare werklust en zijn vriendschap met John de Mol. “Ik zou er niet voor terugdeinzen als hij me zou vragen om hem op te volgen binnen Talpa.”


Verschenen in het januarinummer van Playboy. (2020) Lees hier het gehele interview.

Q3. Vrees je voor de mening van Angela de Jong?
Daar ben ik totaal niet mee bezig. Ik denk ook niet dat ze zoveel invloed heeft als jij denkt dat ze heeft. Natuurlijk, ze schrijft voor een goed gelezen krant, maar ik geloof niet dat de man op de straat zijn kijkgedrag aanpast op haar columns. Dat doe ik ook niet. Weet je hoe het gaat? Ze schrijft een column, iemand anders schrijft daar weer een stukje over, ’s middags praat weer iemand anders daar dan weer over op de radio en ’s avonds gebeurt hetzelfde op televisie. Het is een vicieuze cirkel. Daardoor lijkt het alsof ze veel invloed heeft, maar in werkelijkheid is het maar een klein groepje mensen die elkaar napraten.

Q4. Je stapte drie jaar geleden van RTL over naar SBS. Ben je tot nu toe tevreden over de programma’s die je daar hebt gemaakt?
Ja. De grotere shows hebben het heel goed gedaan. The Wall scoorde gemiddeld 600.000 kijkers op zondagavond met veel concurrentie. Dat is voor SBS goed. SBS moet nog een beetje een vaste positie krijgen, maar als je naar de gemiddelde maandaandelen kijkt dan maken ze echt een stap omhoog. Er gebeurt wat. Ik vind het ook wel leuk om bij de runner up te zitten, want op de een of andere manier heerst daar vaak een spirit die inspireert.

Q9. Je komt uit een ondernemende familie. Je overgrootvader Herman Gerschtanowitz was een van de oprichters van Tuschinski. Vind je het jammer dat de bioscoop niet meer in de familie is?
Ik zeg je eerlijk: ik zou de bioscoop graag willen hebben. De familie is het door de oorlog helaas kwijtgeraakt, maar als ik het ooit zo goed doe dat het financieel mogelijk is om het terug te kopen, dan ga ik er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Het blijft een bijzondere plek. Ik drink thuis trouwens nog steeds wijn uit de kristallen glazen van 1920. Dat is toch bijzonder? De hele familie eet ook nog van Tuschinski-borden. Ook die zijn inmiddels bijna een eeuw oud.

Q10. Als negentienjarige zei je tegen Joop van den Ende: ‘Ik wil de beste amusementspresentator van Nederland worden.’ Behoor je inmiddels tot de vijf beste presentatoren van Nederland?
Ja, dat klopt, en ik voegde eraan toe: ‘En als je me niet aanneemt bega je de grootste fout van je leven.’ Daar zat ‘m natuurlijk de challenge in. Natuurlijk zei ik dat met knikkende knieën, maar het heeft me wel ergens gebracht. Ik denk niet dat ik tot de vijf populairste presentatoren van het land behoor. Dan moet je weer terug naar dagelijkse televisie. Maar technisch gezien… Ik denk dat ik inmiddels zoveel vlieguren heb gemaakt dat ik wel tot het groepje behoor van presentatoren die van alles kunnen presenteren.

Q17. RTL Boulevard heeft veel minder kijkers dan toen jij er nog zat. Was het een goede beslissing van Erland Galjaard om het programma op de schop te gooien of had hij dat beter niet kunnen doen?
Ik denk wel dat hij er goed aan heeft gedaan om het programma van opzet te veranderen. Het sluit nu meer aan op de jongere doelgroep. Ik vind alleen wel dat er nu teveel mensen in de studio zitten. Het is net de wachtkamer van de dokter. Albert (Verlinde, red.) had natuurlijk altijd een uitgesproken mening. In die zin hebben ze de lat ook een stuk lager gelegd de afgelopen jaren, dat is wel duidelijk, maar ik vind het nog steeds een leuk programma om naar te kijken.

Q20. Je bent jarenlang de rechterhand geweest van John de Mol. Stel dat hij je op een gegeven moment zou vragen om hem op te volgen binnen Talpa, zou je dat dan overwegen?
Ja, daar zou ik niet voor terugschrikken. Ik heb de afgelopen tien jaar veel geleerd op corporate niveau, onder meer binnen ons eigen bedrijf DFFRNT Media, waardoor ik voor mijn gevoel genoeg ervaring heb opgebouwd om een groot bedrijf te runnen. Ik zeg niet dat ik het per definitie zo goed zou doen als hij, maar ik zou er niet voor terugdeinzen als hij me zou vragen om hem op te volgen binnen Talpa. Ik zou in ieder geval een kop koffie gaan drinken.