Aart Staartjes (1938 – 2020) over ‘De oude school’ van Willem Wilmink

Aart Staartjes, de peetvader van de Nederlandse kindertelevisie, is overleden. Hij bedacht en speelde in een aantal baanbrekende kinderseries, waaronder De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem en Het Klokhuis. Het bekendst is hij als de nukkige Meneer Aart in Sesamstraat, een rol die hij meer dan dertig jaar heeft gespeeld. In de bundel Gedichten die mannen aan het huilen maken (2015) vertelde hij waarom het gedicht ‘De oude school’ van Willem Wilmink zoveel indruk op hem maakt.

“Het is lang geleden, 1970 om precies te zijn, toen ik door Frans Boelen werd gevraagd om mee te werken aan het vara-amusementsprogramma Wij en de wereld. Elke aflevering had een bepaald thema, en in de eerste aflevering was dat ‘de school’. Willem Wilmink schreef een vers over het thema, Harry Bannink zette het op muziek en Henk Elsink zong het in.”
“Het lied werd opgenomen in de MC Studio in Nederhorst den Berg. Ik was daarbij aanwezig. Wat er toen gebeurde is mij mijn hele leven bijgebleven: de muziek was zo schitterend en Henk Elsink zong het zo prachtig, dat ik er rillingen van kreeg. Zijn rauwe stem en Twentse accent pasten perfect bij het vers dat Willem Wilmink over zijn oude school in de Javastraat in Enschede had geschreven. Dat ik hierbij aanwezig mag zijn is een godsgeschenk, dacht ik.”
“Bij het vijfde couplet: ‘En ’s winters was de kachel heet / en als je daar dan sneeuw in smeet / dan siste hij’ kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik moest denken aan mijn oude school in Nieuwendam, waar ook zo’n kachel stond. Later bleek het televisieprogramma minder leuk en inspirerend te zijn dan ik had gehoopt, maar uit die samenwerking  ontstond in 1972 toch maar mooi De Stratemakeropzeeshow.”