De smaak van… Brainpower

Brainpower (44) blikt met de single 1999 – 2019 terug op zijn twintigjarige carrière.

(Verschenen in het februarinummer van Playboy. 2020.)

Sushi of stamppot?
Sushi!

Cassette of elpee?
M’n Best of Brainpower 1999 – 2019 is net op cassette verschenen en is alleen verkrijgbaar in combinatie met het bijbehorende art piece van beeldend kunstenaar Hippeshit013 bij Cobra Art. Hij schildert voor zijn serie The Golden Tape Sessions portretten van artiesten op 160 vintage goudkleurige cassettebandjes. Ik ben de eerste Nederlandse artiest die hij schildert in deze vorm.

Dansplaat of Animal Sauvage?
Eeh… Dansplaat Sauvage!

Wie is het grootste muzikale talent van Nederlandse bodem?
Qua muzikale timing, kennis, klasse, stijl en staat van dienst: Candy Dulfer. Ze is mijn hartsvriendin – love her to death. Ze heeft niet voor niets ruim twintig jaar met Prince gespeeld.

Wat is het beste album van het afgelopen jaar?
‘Heroes’ van The Ichiban Don & Daylyt: twee van m’n favoriete MC’s uit Los Angeles. Ik heb onlangs een single met ze uitgebracht: Unity.

Met wie zou je nog weleens willen samenwerken?
Rakim. Eminem. Stevie Wonder.

Wat is je grootste ambitie?
Filmmuziek maken voor een film met Al Pacino en Robert De Niro. Een paar jaar voordat een nummer van mij werd gebruikt in de Denzel Washington-hitfilm The Equalizer 2 was ik in de running voor een song in de intro van een De Niro-film . Dat ging nét niet door. Dat vond ik superjammer.

Wat is je meest memorabele ervaring met drugs?
Dat ik nooit hard drugs heb gedaan. En daarnaast: een jointje roken met de boys van D12 toen Eminem in de ArenA stond in 2003 en dat 50 Cent de enige in de kamer was die niet meedeed.

Wat is de dikste auto?
Ik reed een tijdje een splinternieuwe Jeep in LA. Dat was wel comfortabel. De Dodge Calibre 2019 All Black Edition ziet er stijlvol uit. Maar de dikste is toch de DeLorean DMC-12. Dan kan ik namelijk studiosessies uit het verleden bezoeken.

Wat is het dikste horloge?
De blauwe Oyster Perpetual Submariner (stainless steel, 18 karaat goud) van Rolex.

Wat is het duurste kledingstuk dat je hebt?
Stijl is onbetaalbaar. So I don’t really care… Maar heb wel een Patta x Double Goose collab jas die ik erg tof vind. Die was in de winkel volgens mij iets van €950.

Wat is het vreemdste verzoek dat je van een fan hebt gehad?
Hmmm. Wat ik intens vond is een handtekening op iemands arm zetten en er dan later achter komen dat die handtekening een tattoo is geworden. Dan denk ik: als ik dat had geweten had ik ‘m veel leesbaarder en geconcentreerder neergezet.

Met welke bekende vrouw zou je weleens een beschuitje willen eten?
Rashida Jones, maar dat kan ook na een nacht alleen maar praten. Lijkt me namelijk een bijzonder, warm, grappig en intellectueel mens met een groot hart. Would love to get to know her. And she’s supercute.

Jesse Klaver of Thierry Baudet?
Ik ben niet van de politiek, dus geen van beiden. Maar als het moet: Jesse.

Def Rhymz of Def P?
Alle twee gewaardeerde collega’s. Ik stond vorige week nog met Def P op te treden in het Concertgebouw. Dat was erg tof.

Wat is de coolste gadget die je hebt?
Haaaa. Dat zijn er best wel wat. Ik heb de exacte re-issue van de mat-zwarte bril met grijze camo-glazen die DMC van Run-DMC altijd droeg persoonlijk door hem laten signeren. Love it. Robert De Niro droeg hetzelfde model overigens in de film Casino

Ik ga nooit van huis zonder…
M’n iPhone en m’n bril. 

Waar heb je spijt van?
Ik heb geen spijt, maar ik leef wel veel bewuster dan voorheen. Ik denk veel beter na over aan en met wie ik mijn tijd besteed. Vroeger vond ik Time waits for no one een suffe zin, maar nu voel ik die zin heel erg.

Met welke overleden persoon zou je nog weleens een borrel willen drinken?
Met elke vriend en elk familielid die me zijn ontvallen. Qua muzikanten: Bob Marley, een van de meest wijze artiesten aller tijden…

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
Dat zou ik niet meer weten, maar de begrafenis van m’n jeugdvriend Hakan was zeer confronterend.

Wat is je favoriete game?
The rap game.