De smaak van… Jett Rebel

Jett Rebel (29) duikt vanaf maart de theaters in voor een theatertour. Een complete speellijst staat op http://www.jettrebel.nl.

Verschenen in het maartnummer van Playboy. (2020)

Sushi of stamppot?
Sushi. Vroeger begon ik al te gillen als mijn moeder stamppot maakte en dan met name hutspot. Noem een gerecht wat meer op kots lijkt dan hutspot! Het smaakt overigens ook als kots. Sushi is top, en meestal is er genoeg vegetarisch bij.

Wie is je laatst ontdekte artiest?
Goeie vraag. Ik probeer mijn leven te beteren, maar ik luister nog altijd weinig ‘nieuwe’ muziek.  Ik vind het vaak lastig om die stront weer uit m’n oren te krijgen. Het is vaak niet mijn ding, of wel mijn ding maar mega pretentieus.

Welk album had je zelf graag willen maken?
Pet Sounds van The Beach Boys. Ik had er vooral graag bij willen zijn terwijl het werd opgenomen.

Om welk lied moet je altijd huilen?
Tangled up in blue van Bob Dylan. Bij het laatste couplet.

Prince of Brian Wilson?
Brian Wilson is mijn idool. Ik heb een altaar met foto’s van hem in mijn huis en heb al zijn platen en zijn gezicht getatoeëerd op mijn onderarm. Hoewel ik Prince erg goed vind, heb ik geen van die dingen van hem.

Jesse Klaver of Thierry Baudet?
Jesse Klaver all the way. Waarschijnlijk is dit de makkelijkste vraag van dit lijstje. Ik denk dat het vrij duidelijk is hoe links ik ben.

Met welke bekende vrouw zou je weleens een beschuitje willen eten?
Ik heb altijd een crush gehad op Ariana Grande. Ik denk dat ze ook wel een crush heeft op mij, maar te verlegen is om dat toe te geven, net als ik. Als het daadwerkelijk om een beschuitje gaat, dan ga ik voor Joni Mitchell.

Wat vind je de mooiste auto van de wereld?
Ik hou veel van grote Amerikaanse sleeën. Mijn droomauto is (natuurlijk) een roze Cadillac zonder dak. Ik hoop dat het in de toekomst makkelijk wordt om oldtimers elektrisch te maken.

Wat vind je het mooiste horloge van de wereld?
Gewoon, oude gouden Zwitserse en Franse horloges. Ik ben al jaren op zoek naar de ‘perfecte’ nadat het horloge van mijn grootmoeder van mijn pols is gejat tijdens een straatoveral voor mijn voormalige huis. Het was weinig waard, maar de emotionele waarde was natuurlijk erg groot.

Ik ga niet van huis zonder…
Gedroogde pepers. Pittig eten is op dit moment waarschijnlijk mijn grootste verslaving. Ik heb altijd een bakje bij me, zodat ik elk gerecht kan ‘up-spicen’. Ik heb ook nog een paar reservezakjes in de auto en bij vrienden thuis. Just in case.

Wat is het duurste kledingstuk dat je bezit?
Ik liep een tijdje op Gucci-laarzen. Dat vind ik achteraf wel een beetje onzinnig. Ik ga altijd door fases. Soms ‘kleed’ ik me meer dan anders. Ik heb een kledingwinkel in mijn huis die ieders mond doet openvallen. Ik ken niemand met meer kleren dan ik.

Wat is het grootste misverstand dat over jou bestaat?
Er bestaan vast enorm veel misverstanden over me, maar ik heb weinig zin om daar bij stil te staan. Ik kan niet veel anders doen dan mezelf zijn, en er zullen altijd mensen zijn die dat niet begrijpen.

Wat staat er op je strafblad?
Ik heb geen flauw idee. In die tijd gebruikte ik veel dus ik weet het niet meer.

Wie is de beste muzikant van Nederlandse bodem?
Ikzelf. By far.

Welk instrument zou je dolgraag willen hebben?
Ik wil altijd nog een goeie sax. Maar eigenlijk wil ik ze alle vier. Zo gaat het helaas een beetje met al die dingen; ik heb een enorme verzameling instrumenten.

Welk drankje drink je het liefst?

0,0% bier? Ik zou graag een kleine ode aan de opkomst van 0,0% pils willen brengen, ook al zijn de meningen over malt drinken door verslaafden verdeeld en zeggen sommigen dat je de gewoonte ermee onderhoudt. Malt bier is voor mij echt bier geworden. Zo kan ik nog steeds ‘een pilsie’ drinken met vrienden zonder verslaafd te raken. Jammer genoeg is er nog geen 0,0% hasj of single malt whisky.

Wat is het lekkerste gerecht dat je zelf klaar kunt maken?
Ik kan behoorlijk koken. Thais en Surinaams kook ik het liefst. Dat komt omdat ik dat het liefste eet en altijd in ‘the middle of nowhere’ woon. Daar kun je dat soort gerechten meestal niet krijgen, dus moet ik het zelf maar in restaurantkwaliteit koken.

Dit is de ultieme gadget voor in de keuken (of voor daarbuiten):
Een Zwitsers zakmes natuurlijk.

Van wie hou je het meest?
M’n zusje.

Je noemt jezelf een ‘ontspannen boeddhist’. Wat is dat?
Dat is wat er gebeurt is nadat ik, zoals ik met alles doe, een tijdje in het extreme heb gezeten wat mijn geloof betreft. Later vond het een rustige plek in mijn hart, en daar is het nu, ontspannen. Een van de verschijnselen is dat ik er niet (meer) mee te koop loop. Mijn geloof is voor mezelf. Ik sluit me ook niet af voor andere geloven. Elk geloof heeft zijn eigen waarheden en onwaarheden.

Wat is je favoriete schilderij van Picasso?
Picasso heeft ongelooflijk veel gedaan. Hij heeft talloze genres geschapen, en heeft tussen realisme en dadaïsme zo’n beetje alles gedaan wat mogelijk was. Een schilderij kiezen is een belediging voor zijn legacy. Het gaat om de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt.

Waar geef je veel geld aan uit?
Eten en instrumenten.

Mijn guilty pleasure is…
Zoute pepsels. Of zoute stokken. Ik kan er niet van afblijven. Ik ben gisteren speciaal naar een tweede supermarkt gegaan omdat ik in de eerste vond dat er teveel gebroken stokjes in de zakken zaten.

Dit vind ik aantrekkelijk aan een vrouw:
Ik vind het aantrekkelijk als ze me kan laten lachen. Dat is het belangrijkste. Verder is het gewoon ambitie denk ik, als ze weet wat ze wil van het leven.

Dit is op dit moment mijn grootste ambitie:
Om het groene sapje naast me op te krijgen en naar de sportschool te gaan.

Over tien jaar heb ik in ieder geval….
Een elektrische roze Cadi.