Snelle: ‘Ik hoop dit jaar financieel onafhankelijk te zijn’

Snelle (24) scoorde het afgelopen halfjaar drie nummer 1-hits en in oktober staat hij twee keer in een uitverkocht AFAS Live. Playboy spreekt de jonge muzikant over de tol van de roem, een droomappartement in Barcelona en zijn ambities: “Ik heb voor mezelf als doel gesteld om dit jaar financieel onafhankelijk te worden.”

Verschenen in het meinummer van Playboy. (2020) Lees het gehele interview hier.

Q1. Je bent Ambassadeur van de Vrijheid. De grote bevrijdingsfestivals gaan dit jaar vanwege het coronavirus niet door, dus hoe ziet dat ambassadeurschap er nu uit?
We hebben onlangs wat crisisbelletjes gehad om te kijken hoe we dat ambassadeurschap nu gaan invullen, maar daar is op dit moment nog geen beslissing over gemaakt. Dat is dus nog even afwachten. Ik ben een paar weken geleden wel met een marineschip van Panama naar Colombia gevaren, om te ervaren hoe het is om te leven op zo’n schip en hoe jongens en meisjes van mijn leeftijd zich aan de andere kant van de wereld inzetten voor de vrijheid. Daar is een reportage over gemaakt. Ik vond het best wel een heftige ervaring. Alleen al om twee weken op een schip zitten zonder ergens aan te leggen: daar moet je tegen kunnen. Je zit continu op elkaars lip.

Q2. Je bent geboren in 1995. Aan wie moet jij denken tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
Dat is een goede vraag. Ik heb dat ook aangegeven in een gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ik vind het best moeilijk om aan iets of iemand te denken tijdens Dodenherdenking. De Tweede Wereldoorlog ken ik alleen uit de geschiedenisboeken, dat is heel ver weg voor mij. Dodenherdenking gaat tegenwoordig natuurlijk wel veel verder dan dat; we herdenken iedereen die in oorlogssituaties om het leven is gekomen. Ik probeer tijdens die twee minuten stilte daarom te denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook stil te staan bij slachtoffers van terrorisme en hun nabestaanden en weer even te beseffen hoe gezegend we zijn dat we in een vrij land wonen.

Q9. Wat is je grootste onzekerheid?
Dat ik niet financieel onafhankelijk ben voordat ik niet meer relevant ben. Ik ben nu heel relevant en dat vind ik heel erg fijn. Ik had mezelf als doel gesteld om dit jaar financieel onafhankelijk te worden, maar dat gaat door de coronacrisis helaas niet lukken. Ik wil op korte termijn in ieder geval genoeg geld geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed, zodat ik niet in financiële problemen kom als bij wijze van spreken volgend jaar niemand meer naar m’n muziek luistert.

Q10. Ben je verslaafd aan Instagram?
Ja, ik denk het wel. Soms plaats ik dagen helemaal niks, maar soms betrap ik mezelf er ook op dat ik mijn story dagen achter elkaar helemaal vol heb staan. Het is vooral dat je op zoek bent naar bevestiging. Rond een nieuwe release ben ik continu aan het kijken of iets wel geliked wordt of niet.

Q11. Hoe ga je om met negatieve commentaren op social media?
Daar kan ik niet zoveel mee. Weet je wat het is: ik krijg 10.000 positieve berichten per dag en 500 negatieve. In het begin trok ik me die negatieve reacties soms wel aan, maar nu laat ik het van me afglijden. Als ik met mijn vriendin uiteten ben en ik heb een topavond, dan laat ik die avond niet vergallen door een paar mensen die een nare opmerking maken. Die mensen zijn zelf waarschijnlijk niet erg gelukkig en reageren dat dan af op iemand die dat wel is.

Q14. Ben je over tien jaar nog beroemd?
Ik ben bang van wel, ja. Aan de andere kant vind ik het denk ik ook niet zo erg als de roem wat minder wordt. Je krijgt je privacy terug. Dat is ook wel lekker. Ik denk dat de kans wel heel groot is dat ik tegen die tijd wat meer naar de achtergrond ben verdwenen en als producer en songwriter andere artiesten op weg help.

Q15. Jan Jaap van der Wal is een voorbeeld voor je. Hoe zit dat precies?Voorbeeld is misschien een groot woord, maar mijn moeder zei altijd, als ik onzeker was over mijn schisis: ‘Het komt wel goed met jou. Je krijgt later heus wel een mooie vriendin. Kijk naar Jan Jaap van der Wal, die heeft ook een mooie vriendin.’

Q16. Je wilde vroeger cabaretier worden. Heb je die ambitie nog steeds?
Jazeker. Ik heb er nog nooit echt voor gezeten, ik heb nog geen grappen op papier gezet of iets dergelijks, maar ik denk wel dat ik met mijn m’n vrienden iets grappigs neer zou kunnen zetten. Het is alleen afwachten of anderen het dan ook grappig vinden. Ik denk het wel. Thomas Acda is in die zin wel een voorbeeld voor me, maar ik kijk ook naar iemand als Daniël Arends. Zij zijn zó goed.

Q17. Wat is het grootste nadeel van de roem?
Dat je geen privacy meer hebt. Ik heb ooit eens de fout gemaakt door in een interview te zeggen waar ik precies woon in Deventer. Opeens stonden er allemaal mensen voor m’n huis. Waar ik ook altijd een naar onderbuikgevoel van krijg, is als mensen mij stiekem filmen. Dan heb ik bijvoorbeeld ergens getankt en dan word ik even later getagd in een filmpje waarin je mij ziet tanken. Ik word de hele dag gefilmd. Dat is wel heftig. Ik sta nu voor mijn raam met je te bellen, maar het zou zomaar kunnen dat iemand mij nu filmt. Mensen bedoelen dat niet verkeerd, die zijn gewoon enthousiast dat ze je zien, maar ik vind het toch best eng. Gelukkig kun je die privacy deels terugkopen. Als ik drie dagen op rij vrij ben dan zit ik in Barcelona. Daar kent gelukkig bijna niemand me.

Q20. Hoe ziet je leven er over tien jaar uit?
Ik hoop dat ik dan vijf stadionconcerten per jaar kan doen, zodat ik de rest van het jaar een beetje kan chillen en liedjes kan schrijven in de schuur in de tuin van een gerenoveerde boerderij. Misschien koop ik wel een paar boerderijen, zodat ik meerdere fijne plekjes heb waar ik mij met mijn mooie vrouw en toekomstige kinderen terug kan trekken. Ik ben de afgelopen tijd ook wel heel erg verliefd geworden op Barcelona, dus ik wil tegen die tijd ook heel graag een appartement in het centrum van Barça. Scootertje erbij, heerlijk.