Charly Lownoise: ‘Ik heb genoten tijdens de eerste weken van corona’

Charly Lownoise (artiestennaam van Ramon Roelofs, 52) is happy hardcore-dj én zenmeester. Playboy spreekt hem over zijn afscheidsconcert met Mental Theo, de impact van Wonderful Days en de spirituele zoektocht die hij beschrijft in zijn boek Zenles in een wereld vol lawaai: ‘Wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt is een bodem van compost en stront, maar die compost en stront heb je wel nodig om te groeien.’

Het gehele interview lees je in het augustusnummer van Playboy. (2020)

Q1. Kun je kort uitleggen wat zen precies is?
Zen is kortgezegd een trainingsweg in aandachtige concentratie. Het is via China naar Japan gegaan, maar de echte oorsprong ligt in het boeddhisme. Strikte zenboeddhisten leven sober, mediteren meermaals per dag, eten vegetarisch en leven in een klooster of als monnik in een stad. Dat doe ik niet, maar de kern van zen leef ik wel na. Die draait om het besef dat mensen als enige soort in de dierenwereld in staat zijn om bewust liefdevol om te gaan met alles wat leeft. En dat bereik je door te zijn, maar vooral door regelmatig contact te maken met het kwetsbare kind in jezelf. Die naakte, ware aard, hoe je geboren wordt, is wie je bent.

Q2. Hoe komt een hardcore-dj in contact met zoiets spiritueels?
De dood van mijn stiefvader heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Begin 1998 werd hij ziek en in augustus van dat jaar is hij overleden – vlak voor zijn 60ste verjaardag. Deze gebeurtenis werkte als een trigger van oude en, naar mijn inzicht, universele pijn. Met mijn echte vader, die overleed toen ik 19 was, heb ik nauwelijks contact gehad; mijn stiefvader heeft me voor een groot deel gemaakt tot wie ik ben. Zijn dood was een klap. Ik zat op het toppunt van mijn succes, leefde zo onwijs snel dat ik helemaal geen tijd had om het te verwerken. Door een artikel in de krant kwam ik kort na zijn dood in aanraking met het boek Zen en management van Bernd Joschke en Peter Stemman. Ik las het boek en gaf me meteen op voor een beginnerscursus meditatie. Mijn hoofd leek die eerste keer op dat kussen wel een orkaan, maar langzamerhand kwam ik steeds dichter tot de kern van mijn wezen, als een ui die wordt afgepeld, en kon ik alles wat ik had meegemaakt een plaats geven.

Q4. Je werkt je hele leven al in een machomannenwereld. Ben jij niet veel te gevoelig voor die cultuur?
Iedereen is in meer of mindere mate hooggevoelig, alleen bouwen we muren om onszelf heen om niet kwetsbaar te zijn. Zelfs de allergrootste macho’s zijn diep vanbinnen heel gevoelig.

Q6. An unhappy childhood is a writer’s gold mine. Geldt dat ook voor een dj?Helemaal. Wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt is een bodem van compost en stront, maar die compost en stront heb je wel nodig om te groeien. Muziek maken was eigenlijk het begin van mijn zoektocht: frustratie omzetten in inspiratie. Het is het archetypische beeld van de jongetjes met een moeilijke jeugd die uiteindelijk de grootste sterren worden, maar die ook aan die roem ten onder kunnen gaan als ze niet uitkijken.

Q10. Mental Theo, de man met wie je al je grote successen boekte, zegt dat je in het begin van jullie carrière eerst een paar wodka achterover moest slaan voordat je het podium durfde te beklimmen. Klopt dat?
Theo schrijft dat inderdaad in zijn boek, maar dat valt allemaal wel mee. Ongetwijfeld heb ik er weleens een wodkaatje in moeten knallen om weer op dat podium te staan, maar Theo deed dat net zo goed, en misschien dronk hij er dan wel twee. Op een gegeven moment zijn we gestopt met drinken tijdens optredens. Wonderful Days werd zo’n groot succes dat we soms wel acht optredens in een weekend hadden. Dat hou je niet vol als je daar dan ook nog stevig bij drinkt.

Q14. Het leven lag de afgelopen maanden stil door corona. Zie je de coronacrisis ook als een soort retraite voor de wereld?
Jazeker! Ik heb genoten tijdens de eerste weken van corona, afgezien van de ellende die het virus natuurlijk ook heeft veroorzaakt bij veel mensen. De stilte was geweldig. Die eerste weken was er helemaal niemand op straat. Wat is dat fijn, dat we met z’n allen gestopt zijn met rennen en even de tijd nemen voor onszelf, ons gezin en de kleine dingen die ertoe doen. Ik denk dat het zaadje wel is geplant.

Q20. Welke tip heb je voor ons om meer rust te creëren?
Onze hersenen zijn als een spons: alles wat je ziet en hoort, nemen je hersenen op. Op je telefoon van app naar app switchen zie ik dan ook als lawaai. Leg je telefoon eens wat vaker aan de kant en zoek de stilte op. Stilte kan heel confronterend zijn, omdat je dan geconfronteerd wordt met het lawaai in je hoofd. Dat kan het boodschappenlijstje van die middag zijn, maar het kunnen ook heel vervelende zaken zijn. Face it en je zult merken dat je gelukkiger wordt.