De smaak van… René le Blanc

Zanger René le Blanc (51) is The Dutch Engelbert Humperdinck. Door zijn deelname aan het televisieprogramma Ik geloof in mij brak hij onlangs landelijk door.

Verschenen in het januarinummer van Playboy. (2020)

Lodewijk Asscher of Geert Wilders?

Oeh, dat vind ik een lastige. Dan ga ik toch voor Geert Wilders. Wilders is natuurlijk weleens in opspraak, maar in sommige uitspraken van hem kan ik me wel vinden. Ik stem trouwens niet op hem, want ik stem nooit. Weet je waarom: politici hebben altijd mooie beloftes, maar als ze aan de macht komen dan zie je daar vaak weinig van terug.

René Froger of Gerard Joling?

Gerard Joling. Ik moet altijd lachen als ik hem zie. Gerard heeft een periode gehad waarin het allemaal wat minder ging met zijn carrière, maar hij heeft zichzelf daarna wel weer op de kaart gezet. Ik hak natuurlijk met hetzelfde bijltje, dus ook daarom krijgt hij mijn sympathie. Uiteindelijk wint de aanhouder.

Naar welke artiest luister je zelf het meest?

Iedereen denkt dat ik alleen maar Engelbert Humperdinck en Tom Jones op heb staan, maar dat is helemaal niet zo; ik luister naar heel veel verschillende artiesten. Julio Iglesias heeft een paar mooie nummers, maar ik kan ook genieten van Cock Robin (When Your Heart Is Weak) en Robert Plant (Big Log). Ik ben niet zo van het Nederlandstalige.

Wat is je favoriete snack?

Een Vietnamese loempia met zelfgemaakte sambal. Vaak als Jolan en ik op maandag even de stad in huppelen, stoppen we even bij de loempiakraam. Ik begin altijd met twee loempia’s, maar soms neem ik er vier en heel soms zes.

Wat kook je zelf het liefst: stamppot of sushi?

Stamppot vind ik niet zo moeilijk om te maken, dus dat doet Jolan meestal. Ik ben zelf niet zo van de sushi, maar ik hou wel heel erg van de Indische, Thaise en Surinaamse keuken. Een Indische rijsttafel maken is mijn specialiteit. 

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Vorige week werd ik door Micha Jacobs gebeld dat ik door Panorama was uitgeroepen tot Man van het Jaar. Daar werd ik wel even emotioneel van. Dat was voor mij de kroon op deze bijzondere periode in mijn leven. Iedereen heeft een beroerd jaar achter de rug, behalve René le Blanc.

Wat is de gekste dat je op een podium hebt meegemaak?

Ik had een keer een gala maar ik kon me niet omkleden, dus ik ging in smoking en lakschoenen op weg naar Rotterdam. Onderweg moest ik heel nodig plassen, dus ik stopte bij een tankstation en zocht een rustig plekje. Ik deed een stap naar voren omdat ik niet zo in het zicht wilde staan en zakte tot mijn enkels in de blubber. Mijn hele broek zat onder de modder. Ik had weinig tijd en kon mijn broek niet schoon krijgen, dus toen heb ik de evenementorganisator gevraagd om de rookmachine extra hard te laten roken tijdens mijn optreden, zodat mijn benen niet te zien waren.

Een nummer 1-hit of presentator worden bij SBS?

Ik ben al meer dan 25 jaar zanger, dus dan ga ik direct voor een nummer 1-hit. Ik zou het ook heel leuk vinden om een nieuwe versie te presenteren van Op volle toeren. Er zijn heel veel muziekprogramma’s, maar dat zijn allemaal talentenjachten. Een mooie muzikale show heb je niet in Nederland.

Wat is je slechtste eigenschap?

Ongeduldigheid. Ik ben een man van de klok: als iemand te laat is, word ik snel ongeduldig. Als ik iets kwijt ben, ben ik ook ongeduldig. Mijn vrouw krijgt vaak onterecht de schuld als ik iets niet kan vinden, terwijl ik het zelf op een onmogelijke plaats heb opgeborgen.

Welk televisieprogramma kijk je het liefst?

We kijken eigenlijk niet zo heel veel televisie, maar we zijn wel dol op Zweedse en Deense detectives. Een goede verhaallijn, flink wat actie met flink wat bloed vinden we wel leuk.

Wat is je favoriete serie?

Sandokan – De tijger van Maleisië. Ik was als kind helemaal betoverd door acteur Kabir Bedi. Die man heeft zulke sprekende ogen.

Wat is het grootste nadeel van de roem?

Ik krijg ontzettend veel positieve berichten op mijn deelname aan Ik geloof in mij, maar ook wel wat negatieve. Ik werd bestempeld als een soort slavendrijver en op Twitter gebruikten ze zelfs de hashtag #RedJolanda. Zonder dat die mensen je kennen, geven ze je een stempel in je nek. Na de eerste aflevering hebben we op goed advies van bekenden maar niet meer op sociale media gekeken.

Met welke artiest zou je nog weleens samen willen werken?

Dat is geen moeilijke vraag: Engelbert Humperdinck. Hij krijgt vanuit Californië mee wat er allemaal met mijn gebeurt en is ook zeer te spreken over mijn voice, zoals hij dat zo mooi zei. We gaan proberen om 10 juni een meet-and-greet te regelen in Oostende, en misschien daar ook wel een duet te zingen. Ik zou het heel leuk vinden om samen met hem een nummer te maken, maar ik zou ook heel graag Quando, quando met hem doen.

Hoeveel overhemden heb je?

Oeh, ik zal eens even naar mijn vrouw kijken. Jolan zegt dat ik er bijna tweehonderd heb en dat er ook alweer een paar onderweg zijn. Een goed overhemd is belangrijk voor een artiest. Ik hou van overhemden met een hoge boord. Ik ben daar ooit mee begonnen, en op een gegeven moment zag ik steeds meer mensen in de artiestenwereld met hoge boorden lopen. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar ik was wel een van de eerste.

Ben je ijdel?

Als ik de bühne op moet of ik heb een afspraak dan wel, maar als ik thuis ben niet. Mijn vrouw zegt na vier dagen weleens, als ik bijna onherkenbaar met een baard en ongekamde haren op de bank zit: haal eens een scheerapparaat over je gezicht.

Wat doe je om er goed uit te blijven zien?

Ik sport op dit moment niet, maar dat zou ik eigenlijk wel weer moeten doen. Ik heb vroeger altijd vechtsporten gedaan; ik heb zelfs een zwarte band karate. Nu wandel ik drie keer per week een paar uur en in het voorjaar wil ik weer een fiets gaan kopen.

Meedoen met De Toppers of een duet met Engelbert Humperdinck?

Een duet met Engelbert Humperdinck.

Waarom word je zo massaal door het publiek omarmd?

Ik denk omdat ik gewoon mezelf ben. Op televisie zie je de René le Blanc die ik thuis ook ben, al wordt er door het vele knip- en plakwerk soms wel een verkeerd beeld geschetst. Ik heb al tegen de programmamakers gezegd: in het tweede seizoen moeten jullie me wel anders neer gaan zetten, anders stap ik eruit. Ik heb namelijk ook een serieuze kant die ik graag wil laten zien. 

Wat is je favoriete auto?

Volvo XC60. Ik zie heel vaak dat artiesten een dikke vette Mercedes kopen als het goed gaat, maar ik ben niet zo van het pochen. Ik moet gewoon een degelijke auto hebben die me veilig overal naartoe kan brengen.

Hier geef ik veel geld aan uit…

Geurtjes en schoenen. Ik ben van de oude stempel, dus ik hou heel erg van de klassieke mannengeuren van Yves Saint-Laurent en Dior. Ik heb er heel veel staan. Ik heb ik ruim zestig paar schoenen. Ik hou van schoenen zonder veters; het liefst laarzen. Vroeger droeg ik cowboylaarzen met een puntneus, tegenwoordig vaak halfhoge laarsjes.

Met welke bekende vrouw zou je weleens een beschuitje willen eten?

Dat zijn er meerdere, maar ik kies dan toch voor Angela Groothuizen. Dat vind ik een sympathieke en knappe vrouw. 

Wat zijn je ambities voor 2021?

Er komt sowieso een nieuwe single uit, en ik ben ook aan het kijken of we van het voorjaar een album uit kunnen brengen. Een theatertour met band zou ook fantastisch zijn, maar dat hangt af van de coronasituatie.