De 14 best gelezen interviews van 2020

Aan het eind van het jaar een kleine terugblik: welke interviews werden het best gelezen op deze website?

14. Reinbert de Leeuw

Interview met dirigent en componist Reinbert de Leeuw (1938 – 2020) uit 2018: “Muziek heeft in tegenstelling tot taal geen directe betekenis. Het maakt iets duidelijk wat je niet in taal kunt uitdrukken. Ik ben mijn hele leven al bezig om dat geheim te ontrafelen en ik weet dat het me nooit zal lukken.”

13. Winston Gerschtanowitz

Winston Gerschtanowitz over zijn overstap van RTL naar SBS, zijn ontembare werklust en zijn vriendschap met John de Mol. “Ik zou er niet voor terugdeinzen als hij me zou vragen om hem op te volgen binnen Talpa.” (2020)

12. Bennie Jolink

Bennie Jolink over zijn culturele smaak: “Als je country en blues samenvoegt, dan krijg je rock-’n-roll. Over het algemeen wordt beweerd dat Bill Haley de eerste was, met Rock Around the Clock, maar dat is niet waar. In de jaren veertig maakten zwarte jongens al muziek die ze ‘rocking and rolling’ noemden.” (2020)

11. Peter Faber

Acteur Peter Faber over zijn moeilijke jeugd, zijn vijf huwelijken en zijn intense liefdesleven: “Als je ouder wordt duurt het langer voor je een orgasme krijgt, maar het vrijen zelf wordt ook orgastisch.” (2020)

10. Herman Finkers

Herman Finkers over zijn culturele smaak. “Religie, humor en kunst horen bij elkaar. Ze doen alle drie hetzelfde: ze geven vorm aan het onuitspreekbare. Op het moment dat religie problemen heeft met humor of met kunst, dan klopt er iets niet, want ze doen alle drie precies hetzelfde, alleen dan op hun eigen manier. Daarom snap ik ook niet waarom collega-cabaretiers vaak zo antireligieus zijn. Het theater komt in zekere zin zelfs uit de kerk voort!” (2020)

9. Özcan Akyol

Eus: “Ik ben afgehaakt met het lezen van boeken van mijn generatiegenoten. Het is dertien-in-een-dozijn-literatuur: ze lijken allemaal op elkaar.” (2020)

8. Jeroen van Inkel

Jeroen van Inkel over zijn jaloezie tegenover Mattie Valk, het slopen van flitspalen en de mogelijke terugkeer van Stenders &Van Inkel. ‘We zitten inderdaad weer bij dezelfde zender, dus misschien dat we dat weer eens kunnen doen.’ (2020)

7. Maarten van Rossem

Maarten van Rossem over zijn liefde voor kaasbolletjes, de reden waarom hij altijd damesjassen draagt en over de huidige president van de Verenigde Staten: ‘Donald Trump is een onbeschrijfelijk incompetente prutser.’ (2020)

6. Kluun

Kluun over het ‘meloenenmeisje’ uit zijn nieuwe roman Familieopstelling, monogamie en ouder worden: ‘Ik zie heus nog wel welke vrouw mooi is, maar het is gewoon not done om naar een meisje van 25 te lopen staren, laat staan dat je er iets mee zou hebben.’ (2020)

5. Snelle

Snelle over de tol van de roem, een droomappartement in Barcelona en zijn ambities: “Ik heb voor mezelf als doel gesteld om dit jaar financieel onafhankelijk te worden.” (2020)

4. Rein Wolfs

Rein Wolfs, directeur vabn het Stedelijk Museum: “De grootste schildermacho’s zullen we in de toekomst vaker in het depot laten.” (2020)

3. Jeroen van Merwijk

Interview met de ernstig zieke (klein)kunstenaar Jeroen van Merwijk: “Ik heb laatst uitgerekend dat ik de afgelopen dertig jaar in totaal zo’n twee maanden in de coulissen heb staan wachten tot ik op mocht. Dat is toch krankzinnig? Stel je eens voor hoeveel liedjes en tekeningen ik in die tijd had kunnen maken!” (2020)

2. Ingrid van Engelshoven

Minister Van Engelshoven leest bijna uitsluitend mannelijke auteurs: “Dat klopt, maar je kiest bij de literatuur waar je van houdt voor de mooiste boeken, en niet voor de persoon die het geschreven heeft. Zo zou het ook moeten zijn bij literaire prijzen.” (2020)

1. Stefano Keizers

Stefano Keizers over de druk van een tweede voorstelling, zijn lavalampen van zelf gefabriceerd slijm en zijn drugsgebruik: ‘Ik ben de best functionerende junk van Nederland.’ (2020)