Maarten van Rossem over kaasbolletjes, damesjassen en Donald Trump

Maarten van Rossem (76) is eenmansjury in een nieuw seizoen van De Slimste Mens. Playboy spreekt de beroepsmopperaar onder meer over zijn liefde voor kaasbolletjes, de reden waarom hij altijd damesjassen draagt en over de huidige president van de Verenigde Staten: ‘Donald Trump is een onbeschrijfelijk incompetente prutser.’

Verschenen in het julinummer van Playboy. (2020) Lees het gehele interview hier.

Q2. U speelt de rol van alwetend jurylid in De Slimste Mens. Is er weleens iets wat u niet weet?
Genoeg. Ik weet bijvoorbeeld niets van moderne jeugdmuziek, maar dat is ook allemaal rommel. Ik weet ook niet wie de hoofdrolspelers zijn in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik heb dat programma nog nooit gezien en eigenlijk geldt dat voor een heleboel televisieprogramma’s. Ik ben geen groot televisiekijker.

Q7. Wat is het duurste kledingstuk dat u bezit?
Waarschijnlijk een T-shirt van de Hema. Ik heb een hekel aan nieuwe kleren; pas als er slijtage optreedt, haalt mijn vrouw noodgedwongen iets nieuws in huis. Ik draag altijd zwart. Ik zou doodongelukkig worden in iets roods of iets geels. De kleren mogen ook niet te veel kosten. Mijn vrouw kocht ooit eens een nieuw overhemd voor me en ik vroeg aan haar wat dat had gekost. Ze antwoordde: ‘157 euro.’ Wat een belachelijke prijs voor een stuk stof! Ze heeft het op mijn verzoek meteen teruggebracht naar de winkel.

Q8. Waarom draagt u altijd vrouwenjassen?
Dat komt omdat mijn vrouw mijn jassen koopt bij Emmaus, een kringloopwinkel hier in Utrecht. Daar heb je prima jassen voor 25 euro. Ze koopt haar kleren natuurlijk op de damesafdeling, maar als ze een jas voor mij ziet hangen, neemt ze hem mee. Zodoende heb ik altijd damesjassen aan. Wat enorm onhandig is, want als het gaat regenen, ben ik altijd een uur bezig om uit te vinden hoe je die knopen precies vastmaakt. Om raadselachtige redenen zitten de knopen bij damesjassen namelijk aan de linkerkant, terwijl ze bij mannenjassen aan de rechterkant zitten.

Q9. U zei laatst dat de coronacrisis slechts een rimpeling in de wereldgeschiedenis zal zijn. Denkt u dat nog steeds?
Ja, dat denk ik nog steeds. Ik denk ook dat we na de coronacrisis nog veel ernstiger crises kunnen krijgen. We hebben geluk dat het coronavirus eigenlijk een heel mild virus is. Wie gaan eraan dood? Mensen zoals ik, 70-plussers. Jonge mensen merken vaak niet eens dat ze het hebben, en als ze er toch aan overlijden dan blijken ze achteraf al iets anders onder de leden te hebben gehad. Dat we in de toekomst een virus krijgen dat beduidend dodelijker is dan dit virus, is helemaal niet uitgesloten. Als dat door niezen en hoesten wordt verspreid en het is even dodelijk als de pest, dan ben je mooi klaar. Aan de pest is 30 procent van de Europese bevolking bezweken. Daar maak ik me meer zorgen om. Ach, en de economische crisis waarin we nu terecht zullen komen… Als het economisch goed gaat, dan denkt iedereen altijd dat het eeuwig voor de wind gaat. Als het economisch slecht gaat, dan denkt iedereen dat het eeuwig slecht zal gaan. Dat is een raar menselijk trekje. Uiteindelijk is dat allemaal kletspraat en groeit de economie over een paar jaar gewoon weer door.

Q11. Kroketten of kaasbolletjes?
Een goede kroket is wonderlijk heerlijk voedsel, maar helaas zijn ze vaak slecht van kwaliteit. Kaasbolletjes luisteren ook nauw. Hoe vaak ik niet een doos cadeau heb gekregen waarbij je denkt: ach jee, wat een fijn gebaar, maar had ze maar thuisgelaten. De echt goede kaasbolletjes koop je bij de Jumbo. Dat zeg ik nu even uit de losse pols, want ik koop ze nooit zelf. Als ik daaraan begin, sterf ik aan de overconsumptie van kaasbolletjes.

Q17. Met welke bekende vrouw zou u weleens een beschuitje willen eten?
Dat is codetaal voor of je ermee naar bed wilt, toch? Ik zou het niet weten. Bovendien zit je met het probleem dat zij het waarschijnlijk niet met mij willen doen. Dan ga ik er ook geen moeite voor doen. Jeanne Moreau en Juliette Gréco vond ik vroeger wel aantrekkelijk, maar de één is al dood en de ander ligt in een verpleeghuis.

Q20. Waar zou u zelf nog weleens een collegereeks over willen volgen?
Internationale financiën. Daar weet ik gewoon te weinig van. Maar ik heb nog wel meer ambities: leren schilderen en pianospelen bijvoorbeeld. Ik heb mijn hele leven al spijt dat ik geen piano heb leren spelen, maar ik ben ook te eigenwijs om dat nu nog te gaan leren. Als je iets nieuws gaat leren, dan moet je het ook goed onder de knie krijgen, anders is er voor mij geen aardigheid aan. Ik denk dat dat op mijn leeftijd niet meer gaat lukken.