Akwasi: ‘Tupac en Kendrick Lamar zijn de Shakespeares van onze tijd’

Akwasi (32) is de oprichter van Omroep Zwart. Wat leest, luistert en ziet de rapper, schrijver en activist in zijn vrije tijd?

Verschenen in het februarinummer van HP/De Tijd. (2021)
Lees het gehele interview hier.

Boeken

“Ik vlieg altijd van boek naar boek. Op dit moment lees ik The Mamba Mentality – How I Play van Kobe Bryant en Lead from the Outside – How to Build Your Future and Make Real Change van Stacey Abrams. The Mamba Mentality gaat over de mentaliteit om de beste te zijn. Kobe Bryant was een van de beste basketballers ter wereld. Dit boek laat zien hoe hij de top heeft bereikt. Een van de belangrijkste lessen is dat je moet blijven onthouden waar je vandaan komt. Hij vertelt bijvoorbeeld over de eerste keer dat hij een basketbal in zijn handen had en dat hij altijd aan dat moment terugdenkt als hij in een lastige situatie zit. Zijn eerste basketbal was een bal met extra grip. Dat werd een metafoor om hem te helpen om meer grip op het leven te krijgen. Het is goed om af en toe stil te staan bij de vraag waarom je iets doet. Waarom ben ik begonnen met muziek maken, waarom ben ik begonnen met schrijven, waarom ben ik begonnen met Omroep Zwart? Dat zorgt ervoor dat je helder voor ogen krijgt waar je naartoe wilt. Lead from the Outside is geschreven door Stacey Abrams. Abrams komt uit de politiek: ze zat in het Huis van Afgevaardigden van de staat Georgia en was daar leider van de Democratische fractie. Ze heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de overwinning van Joe Biden en Kamala Harris in die staat. In haar boek laat ze zien dat ook een out-sider kans heeft om succesvol te zijn. Dat heeft alles te maken met leiderschap. Ik ben in zekere zin ook een leider. Als iets maatschappelijk niet in orde is, dan kaart ik dat aan, dat heb je gemerkt, maar wel op een manier waar ik me prettig bij voel. Daarvoor hoef ik de politiek niet in. Kunst en cultuur, daar leef ik onder andere voor.”

Theater

“Ik ben door de coronacrisis al een hele tijd niet meer in het theater geweest. Mijn laatst bezochte voorstelling is denk ik Othello geweest van Het Nationale Theater, onder regie van Daria Bukvić. Werner Kolf speelt de titelrol. Ik vond het een fantastische bewerking, zeker ook omdat een zwarte jongen de rol van de zwarte generaal speelde. Vind je het niet gek dat de hoofdrol tot een paar jaar geleden altijd door een witte acteur werd gespeeld die zwart werd geschminkt? ‘We konden geen zwarte acteur vinden,’ zeiden ze dan, maar dat is natuurlijk lariekoek. Ze waren er wel, maar ze kregen de kans niet. Shakespeare is een van de grootste schrijvers ter wereld. Ik denk dat in iedere boekenkast op zijn minst wel een plekje vrij is voor zijn sonnetten. Zijn teksten lenen zich om te reflecteren op de tijd waarin we leven. Tupac en Kendrick Lamar zijn de Shakespeares van onze tijd, maar krijgen ze dezelfde literaire erkenning? Ik vrees het niet. Rapper Sticks (Junte Uiterwijk) uit Zwolle heeft meer unieke woorden gebruikt dan Multatuli. Heeft hij daarmee ook meer gezegd? Ik weet het niet, maar hij heeft met zijn teksten wel veel invloed. Waar is zíjn standbeeld? Ik wil daarmee maar zeggen: als je lang geleden iets hebt geschreven wat nog steeds urgent is, dan word je sneller opgehemeld dan wanneer je zulke teksten schrijft en nog leeft. Shakespeare en Multatuli zijn dood, Lamar en Sticks gelukkig niet.”

Film

“Ik heb een favoriete arthouse-regisseur en een favoriete blockbuster-regisseur. Mijn favoriete arthouse-regisseur is Philippe Falardeau. Dat komt omdat hij de mooiste film aller tijden heeft geregisseerd: C’est pas moi, je le jure! of in het Engels: It’s Not Me, I Swear! Echt een diamant. De film gaat over een tienjarige jongen die het niet kan verkroppen dat zijn ouders uit elkaar gaan. Hij doet verschillende zelfmoordpogingen, niet omdat hij dood wil, maar als verzet tegen de echtscheiding. Ik ben zo blij dat ik deze film destijds heb gezien. Het is een film waarin ik me heel erg herken, terwijl er geen enkele persoon van kleur in meespeelt. Het is het verhaal dat me raakt. Als ik die jongen zie, zie ik mezelf.

“Mijn favoriete blockbuster-regisseur is Quentin Tarantino. Ik vind hem een geweldige regisseur met een topoeuvre, en dan heb ik het niet eens over de acteurs waarmee hij vaak samenwerkt: Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, John Travolta, Christopher Waltz, Uma Thurman, Pam Grier en Mélanie Laurent – om er maar eens een paar te noemen. Aan de racistische taal in zijn films stoor ik me niet. Hij wil de karakters zo echt mogelijk neerzetten, dus dan moet je dat soort keuzes maken. Pulp Fiction en Django Unchained zijn echte aanraders.”