Douwe Bob: ‘Woke is een rare term’

Douwe Bob Posthuma (28) komt binnenkort met een nieuw album. Playboy vraagt de rebelse singer-songwriter van welke tattoo hij spijt heeft, wat hij van het begrip ‘woke’ vindt en hoe hij gezond probeert te blijven tijdens de pandemie: “De beste remedie om niet ziek te worden is, tegen de coronamaatregelen in, veel te knuffelen en veel te naaien.”

Twintig vragen aan Douwe Bob. Verschenen in het maartnummer van Playboy. (2021)

1. Binnenkort verschijnt je nieuwe album. Een jaar geleden zei je dat je met dit album terug wilde naar de basis. Het zou vooral een countrysound bevatten en je zou het opnemen in Nashville. In hoeverre heeft corona wat betreft dat voornemen roet in het eten gegooid?

Corona heeft alles veranderd. Om te beginnen kun je natuurlijk geen plaat opnemen in Nashville – dus dat werd Haarlem. Aan de andere kant heb ik het idee dat bij elke deur die je dichtslaat weer een andere deur opengaat. Ik heb gebroken met mijn oude band en een hele goede nieuwe band bij elkaar gevonden. Een nieuwe band zorgt ook voor een nieuwe sound. Ik heb nu bijvoorbeeld een contrabassist in plaats van een elektrische bassist. Die brengt wat subtielere klanken. Het is net wat meer country. Als ik naar mijn vorige album luister, dan neigt dat meer dan rock. Dat is ook leuk, maar het is wel frappant dat ik ben opgegroeid met country, maar nog nooit een countryplaat had gemaakt. Tot nu.

2. Hold On is de eerste single van je nieuwe album. Het nummer gaat over pesten. Ben je zelf vroeger ook gepest?

Ik ben niet gepest op het niveau waarop sommige kids worden gepest, maar ik voelde me zeker niet thuis op de basisschool. Dat was ook omdat ik daar het enige jochie was met Hollandse ouders. Ik kom uit De Pijp, maar ik zat op school in de Diamantbuurt. Ik was het enige witte kindje op een zwarte school, als je dat zo kunt zeggen, want vandaag de dag moet je ontzettend oppassen met wat je zegt. Ik werd daar gediscrimineerd op dezelfde manier waarop een zwart kind gediscrimineerd zou worden op een witte school. Ik hoorde er niet bij. Dat vormt je als je jong bent.

11. Je woont sinds kort op een woonboot. Wat is de charme van een woonboot?

Vooral dat je kunt zeggen dat je op een woonboot woont. Voor de rest is het kut. Het schip roest onder je reet weg en je kunt nog geen kast neerzetten. Alles pleurt om. Laatst kwam er een heel groot schip langs. Ik had een pan soep op het vuur staan, en die hele pan flikkerde er gewoon af. In de zomer is het wel heel erg nice. Ik lig aan het IJ, dus dan is het een grote waterpret. We springen van het dek af in het water en BBQ’en op het dek.

15. Ben je woke?

Woke? Hahaha. Ik vind dat zo’n rare term. Als je zegt dat je ‘woke’ bent, dan ga je al een gevaarlijke kant op. Je zegt dan eigenlijk: ik ben wakker en de rest slaapt. Een tijd geleden werd ik voor ‘racist’ uitgemaakt omdat ik naar aanleiding van de moord op George Floyd niet zo’n zwart vierkant had geplaatst op Instagram. Een heel legertje van woke meisjes kwam achter me aan. Waar ben je dan mee bezig? Ik hoef toch niet mee te doen met zo’n hype om te laten zien dat ik geen racist ben? Echt, je komt ze niet meer kleurenblind tegen dan ik. Heel veel van die woke meiden komen waarschijnlijk uit een omgeving die niet woke is – Amsterdam-Zuid of ‘t Gooi. Als ik zou verkondigen wat die dames zeggen in mijn plaatselijke kroeg, dan zouden ze zeggen: ‘Ja, gap, dat weten we toch allemaal al?’ Voor mij is het heel normaal om met alle kleuren en alle lagen van de bevolking op dezelfde manier om te gaan. Het was een zware jeugd, maar aan de andere kant is het een van de mooiste rijkdommen die ik met me mee mag dragen.

19. Van welke tattoo heb je spijt?
Geen een. Ik zie het als een soort dagboek. Een tattoo is een momentopname. Daar moet je gewoon respect voor hebben als drager. Er zijn wel een paar tatoeages die ik nu misschien niet meer zou nemen. Ik heb best wel veel namen van vrouwen op m’n lichaam. Tatoeages weg laten laseren gaat helemaal tegen mijn principes in, maar je kunt er wel overheen blasten. Op mijn been staat bijvoorbeeld de naam van mijn ex. Ze heette Eva, maar ik noemde haar altijd Eefje. Mijn overleden vriend heette Steven, maar die noemde ik altijd Steefje. Ik wil er dus misschien een -S en een -t voor laten tatoeëren.