Dionne Stax: ‘Karaoke is mijn nieuwe favoriete tijdverdrijf’

Dionne Stax (36) presenteert vanaf 10 mei de serie Dionne Dichtbij, waarin ze een portret schetst van Koningin Máxima. Wat leest, luistert en ziet ze in haar vrije tijd? 

Verschenen in meinummer van HP/De Tijd. (2021) Lees het gehele interview hier.

BOEKEN

“Eind februari ben ik vanwege een overvolle agenda gestopt met het radioprogramma Stax&Toine op NPO Radio 1. In dat programma hadden we altijd coronaspreekuur met huisarts Roy Beijaert. Na mijn laatste uitzending kreeg ik van hem het boek Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar van Cindy Hoetmer. Roy gaf het aan mij en zei: ‘Dit moet je lezen. Hier word je gewoon vrolijk van.’ Ik ben er nu in begonnen en hij heeft gelijk: je wordt er echt vrolijk van. Het boek gaat over een dame van begin vijftig uit Amsterdam – de schrijfster zelf. Ze heeft geen doelen, geen ambities en zit eigenlijk het liefst de hele dag in café De Pels. Ze is daarmee heel anders dan de gemiddelde Amsterdammer, want laten we wel wezen: iedereen heeft hier de mond vol van zichzelf. Roy zei: ‘Eigenlijk lijk je helemaal niet op haar, maar het zou wel goed zijn als je af en toe wat meer van haar zou hebben.’ Daar heeft hij wel een punt. Hoetmer loopt door de stad en ziet kleine, alledaagse dingen die ze vervolgens heel grappig beschrijft. Ik probeer ook steeds meer op die kleine dingen te letten. Door corona zie ik sowieso steeds vaker de schoonheid van de stad. Het Rembrandtplein vond ik altijd verschrikkelijk, maar nu de dronken toeristen weg zijn en de wietluchten zijn opgestegen, zie ik pas hoe mooi de panden aan dat plein zijn en hoe mooi de kunstwerken zijn die daar staan.”

MUZIEK

“Mijn all-time guilty pleasure is Why Tell Me Why van Anita Meijer, maar tijdens de lockdown heb ik er nog een bijgekregen. Mijn zus woont in Spanje en heeft een dochtertje van anderhalf, die ik door de coronamaatregelen natuurlijk weinig kan zien. Gelukkig kunnen we videobellen. Het leuke is dat mijn nichtje heel muzikaal is. Als ze muziek hoort, begint ze al te dansen. Laatst hebben we een keer gedanst op de Lambada, en nu verwacht ze elke keer als ik bel dat we weer gaan dansen. Als ze me ziet dan zegt ze al: ‘Ai ai ai!’ Dan zet ik het nummer op en dan dansen we allebei voor de telefoon of laptop. Dat is dus een beetje m’n nieuwe guilty pleasure geworden, samen met SingStar. Karaoke is mijn nieuwe favoriete tijdverdrijf geworden. Je kunt niet meer naar de kroeg, dus je moet er thuis wat van maken. Ik woon samen met een vriendin en we hebben laatste Singstar gekocht voor op de Playstation – echt de oudste editie die er is. Eerst was het beeld zelfs nog zwart-wit, maar inmiddels hebben we kleur. Samen karaoken is echt het ideale tijdverdrijf tijdens de lockdown.”

FILM

“Ik ben meer een serie- dan een filmkijker. Ik kijk op dit moment naar New Amsterdam. Deze serie gaat over een van de oudste ziekenhuizen van de Verenigde Staten, waar een nieuwe directeur aan het hoofd komt te staan. Hij gaat het helemaal anders doen dan zijn voorgangers: hij stopt met bureaucratische protocollen en brengt de menselijkheid in de zorg weer terug. Niet het geld, maar de mens staat weer voorop. Daarvoor zag ik The Restaurant, een Zweedse serie, over een rijke familie die een van de populairste restaurants bezit in Stockholm. Het verhaal begint in 1945, net na de oorlog, en laat zien hoe de familie probeert op te krabbelen na alle misère van de oorlogsjaren. Het tempo van de serie is ontzettend traag, maar ik vind het heerlijk om trage series te kijken – voor mij hoeft het allemaal niet snel te gaan. The Crown vind ik ook erg goed. Zodra er een nieuw seizoen komt, kijk ik hem direct. Er was onlangs discussie over deze serie. Het zou niet duidelijk genoeg zijn aangegeven waar de grens ligt tussen feit en fictie. Het Britse ministerie van Cultuur heeft Netflix zelfs gevraagd om bij elke aflevering een disclaimer te plaatsen dat het verhaal niet op waarheid berust maar is verzonnen. Netflix heeft dat overigens geweigerd. Ik snap dat verzoek wel. In tijden van fake news, waarin waarheid niet vanzelfsprekend is, is het helemaal niet gek om zo’n waarschuwing te plaatsen. Aan de andere kant geeft de serie ons een inkijkje in een wereld waarin we anders geen inkijkje zouden hebben en is het verstandig om als kijker altijd in het achterhoofd te houden dat je naar fictie kijkt. Een laatste tip, en ik noem deze serie omdat het mijn favoriete serie aller tijden is, is The Handmaid’s Tale. Het tweede seizoen verschijnt vanaf 30 april op Netflix. Het is zo goed geacteerd. Je wordt helemaal meegesleurd in het verhaal. De serie gaat in het kort over een dystopische toekomst waarin vrouwen staatseigendom zijn. Veel vrouwen zijn onvruchtbaar, maar de vrouwen die wel vruchtbaar zijn, moeten als dienstmaagd kinderen baren om het geboortecijfer op peil te houden. Ik hou eigenlijk helemaal niet van dystopische verhalen, maar omdat de serie zo geëngageerd is, pik ik het.”