Dennis Schouten: ‘Mijn relatie is gestrand door Roddelpraat’

Dennis Schouten (26) oogst succes met zijn wekelijkse online programma Roddelpraat. De blonde Tukker, die bekendheid verwierf als de brutale verslaggever van Powned, is bij geen enkele omroep meer welkom en doet het nu op eigen houtje. Playboy spreekt hem over het drankprobleem van zijn mede-presentator Jan Roos, zijn afkeer van porno en de groeiende invloed van de woke-cultuur: “We hoeven ook niet bang zijn dat we worden gecanceld; dat zijn we toch al.”

Het gehele interview staat in het augustusnummer van Playboy. (2021)

1. Voor de mensen die het niet kennen: wat is Roddelpraat?

Roddelpraat is een satirische tegenhanger van RTL Boulevard en Shownieuws. We [Dennis Schouten presenteert het programma samen met Jan Roos, red.] balanceren op het randje van de humor: wat kan wel en wat kan niet? Iets als ‘transgenders’ ligt op dit moment heel gevoelig. Daar mag je geen grappen over maken want dan ben je niet woke. Wij maken daar wel grappen over, omdat wij over iedereen grappen maken. De sterretjes worden overal zo enorm geknuffeld, hè. Die is zwanger, die heeft een nieuwe hit, die heeft een nieuwe kledinglijn… Het is allemaal fantastisch, terwijl die sterretjes alleen maar uit zijn of zoveel mogelijk geld verdienen en zo leuk mogelijk in de aandacht komen. Daar hebben wij geen boodschap aan.

2. Gordon noemen jullie een ‘bipolaire cokejunk’, Patty Brard is een ‘veenlijk’ en Kim Feenstra wordt bespot om haar slechthorendheid. Gaat dat allemaal niet wat ver?

Absoluut. We gaan ook weleens over het randje. Je kunt sommige grappen die we maken als racistisch, seksistisch of homofoob ervaren, maar dat zijn ze niet. Jan en ik zijn allebei niet racistisch, seksistisch of homofoob. Dat weten we van elkaar en dat weten de mensen die naar ons kijken. Daarom kunnen we ook harde grappen maken, omdat er niets kwaadaardigs achter schuilt. We drijven met iedereen de spot, niet in de laatste plaats met onszelf. Dat sommige mensen dat verschrikkelijk vinden: dat is dan maar zo. Je houdt van ons of je houdt niet van ons, en als je niet van ons houdt dan moet je gewoon niet kijken. 

3. Dit programma is de reden dat je niet meer welkom bent bij Talpa, waar je werkte voor het radioprogramma van Wilfred Genee. Ze vinden het programma hufterig en smakeloos. Vind je dat erg?

Nee. Ik ben nu zo vrij als een vogel. De mainstream media dringen ons op dat dit soort programma’s niet meer gemaakt mogen worden. Als je iets zegt over Akwasi zijn er meteen een paar mensen die daar boos over worden op Twitter. Een hele kleine subgroep, maar zij zorgen er wel voor dat je wordt teruggefloten, want de grote mediabonzen zijn bang om adverteerders te verliezen. De grote omroepbazen bepalen wat wel en niet kan, hoe we moeten leven en wat we moeten vinden. Heel veel mensen willen daar niet in mee. Ons programma wordt gesponsord door donateurs, kijkers die vinden dat dit geluid moet blijven bestaan. We zijn dus niet afhankelijk van adverteerders. We hoeven ook niet bang zijn dat we worden gecanceld; dat zijn we toch al.

5. Ben je mensen verloren door dit programma?

Ja, een relatie. Ik had een vriendin die werkte bij de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Reesema. Ik kon het wel leuk met haar vinden, maar we leefden allebei in een andere wereld. Zij heeft een hele linkse opinie, terwijl ik meer rechts ben. Daar hadden we het maar niet teveel over, want dat botste. Op een gegeven moment haalde Jan in een van onze uitzendingen verschrikkelijk uit naar de jongens van de Zelfspodcast. Dat leidde tussen haar en mij tot zoveel spanningen dat we maar hebben besloten om apart verder te gaan.

6. Wat is de beste roddel over Jan Roos?
Pff, tja. Die man legt in principe alles op tafel. Ik kan wel zeggen dat hij een drankprobleem heeft, maar hij zit regelmatig bezopen in de uitzending, dus dat is ook geen geheim. Elke week zegt hij dat hij wil afvallen en elke volgende week zit hij weer anderhalve kilo zwaarder aan tafel. Dat is puur van de drank.

7. Ben je ijdel?

Ja, maar in normale mate. Ik sport om mijn lichaam in conditie te houden en pak af en toe een zonnebank of gebruik bronzer voor een gezond kleurtje. Ik heb een tijd finasteride geslikt omdat mijn haargrens iets terug begon te trekken, maar daar ben ik mee gestopt, omdat mijn libido helemaal verdween. Nu is mijn libido wel weer oké, maar het is nooit meer zo hoog geworden als het was. Anderhalf jaar geleden heb ik haar laten implanteren om mijn inhammen weg te werken. Ik kreeg dat gratis aangeboden door een kliniek, dus ik dacht: buitenkansje, meepakken.