Peter Schouten over Peter R. de Vries, zijn jetsetleven als multimiljonair en open relaties

Peter Schouten (64) beleefde een annus horribilis: hij verloor twee van zijn beste vrienden, waaronder Peter R. de Vries, en kreeg als een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. zware beveiliging. Playboy spreekt hem over die zwarte zesde juli, zijn jetsetleven als multimiljonair en zijn open relaties: “Vrouwen zijn wonderbaarlijke wezens om mee te ontspannen.”

Verschenen in het kerstnummer van Playboy. (2021)

Q1. De decembermaand is een maand waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Kunt u in een paar zinnen omschrijven welk gevoel bij u overheerst?

Dit jaar was voor mij ronduit een annus horribilis. Het absolute dieptepunt was natuurlijk de aanslag op Peter R. de Vries. Het was voor mij ook het jaar waarin ik een andere vriend verloor, dus van mijn drie beste vrienden zijn er twee heengegaan dit jaar. Dat maakt het wel heel erg stil in het leven. Ik heb nog één vriend over, maar die zit in de Congo, dus daar heb ik wat minder regelmatig contact mee. Je hebt bijna de neiging om te zeggen: ik heb mijn privé-mobieltje niet meer nodig. 

Q2. Een belangrijke cesuur in uw jaar, in uw leven, is de moordaanslag op Peter R. de Vries. U werd op 6 juli als een van de eersten op de hoogte gebracht. Wat staat u bij van die dag?Ik kreeg het bericht door van een ooggetuige; Peter lag toen net op straat. Mensen zeggen weleens dat je op zo’n moment wordt overvallen door ongeloof, maar dat was niet zo, omdat wij wisten hoe gevaarlijk deze job is. Ik geloofde het meteen. Ik ben meteen op zoek gegaan naar meer bronnen die dit nieuws konden bevestigen, waarbij je ook buitengewoon onplezierige berichten ziet, nepberichten waarin stond dat hij al was overleden. Het werd mij al vrij snel duidelijk dat het serieus was. Ik moest de familie inlichten, in dit geval zijn zoon Royce. Dat was een van de moeilijkste dingen in mijn leven. In mijn straat was het meteen een heksenketel. Ik had natuurlijk al een beveiligingsteam, maar die begonnen opeens antiterroristenpakken aan te trekken en extra zwaar geschut te pakken. Ik ging er niet vanuit dat het een gecombineerde aanslag zou zijn, maar ik begrijp wel dat die mogelijkheid wordt overwogen. Ik stond uit het ramen te kijken, uiteraard nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurde, toen iemand tegen me zei: gaat u alstublieft bij het raam vandaan. Het was menens. Ik wilde daarna zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om Peter te zien en de familie te steunen.

Q8. Wat zijn uw hobby’s?

Laatst zei een van mijn vriendinnen: ‘Peter, als je een over een jaar of zes gaat pensioneren, wat ga je dan in godsnaam doen? Want je hebt helemaal geen hobby’s.’ Ik zei: jij bent mijn hobby. Dat zal ook altijd zo blijven. Mijn andere vriendinnen zijn ook mijn hobby.

Q9. U heeft een open relatie?Ja, ik heb later in mijn leven gekozen voor open relaties. ik heb best veel vriendinnen, maar dat wil niet zeggen dat ik die steeds zie. Een vriendin heb ik bijvoorbeeld twaalf jaar geleden ontmoet. We zien elkaar met tussenfases. Zes maanden geleden had ik daar weer een hele leuke tijd mee, maar nu heeft ze weer een andere vent en zie ik haar weer even niet. Dat is tussendoor wel vier of vijf keer gebeurd en dat is ook goed. Die vriendinnen hebben trouwens zelf ook allemaal open relaties, dus niets is stiekem. Deze beveiliging en deze job zijn alleen niet goed voor mijn liefdesleven. Ik kom minder vaak buiten dan een gedetineerde.

Q15. U bent een tijd multimiljonair geweest. Over welke bedragen spreken we dan?

Ik zal je een voorbeeld geven van welke bedragen je kunt verliezen. Ik vloog een keer van Kuala Lumpur naar Londen. Ik had daar drie miljoen aandelen in een bedrijf dat heette QXL Ricardo. Elk aandeel was £6,93 waard. Dat is dus in totaal 21 miljoen pond. Toen ik aankwam in Londen en in de viplounge ging zitten, zag ik dat mijn aandelen nog maar ​​£1,97 per stuk waard waren. Dat was dus een dure vliegreis. Uiteindelijk zijn ze zelfs gezakt naar twee pence per aandeel. Ik heb ze van de weeromstuit maar gehouden en gelukkig waren ze na een aantal jaren weer wat opgewaardeerd, maar over zulke bedragen heb je het dus. Ik heb ook een keer een internetbank voor moslims opgericht met kantoren in beide net genoemde steden. Een Arabisch zakenblad en Fortune schreven op een gegeven moment dat het bedrijf tien miljard dollar waard was. Ik had 14% van de aandelen. Ik weet nog goed dat ik op een verjaardagsfeestje tegen mijn moeder zei, die zich altijd zorgen over haar avontuurlijke zoon maakte: ‘Mam, alles is goed, ik ben nu 140 miljoen dollar waard.’ Op de terugweg bedacht ik me dat ik me een nul had vergist. Toen kwam 9/11 en wilde niemand meer in een moslimbank investeren en smolt die waarde als sneeuw voor de zon. Ik heb ze uiteindelijk nog voor 125.000 dollar kunnen verkopen.

Q16. Leidde u in die tijd een jetsetleven?

Ik heb een kantoor gehad in Los Angeles, en als ik daar op vrijdagavond uitging dan nam ik het er wel van. Dan reed ik met een mooie dame in een limousine over Sunset Boulevard, op weg naar een goed restaurant of een mooi theaterstuk. Ik gaf in die tijd veel geld uit aan feesten. Een vriend van me heeft een appartement dat precies boven de start ligt van de Grand Prix van Monaco. Daarom kreeg hij elk jaar tien passe-partouts. Dat is een van de andere dingen die ik die jaren veel heb gedaan. Dan gingen we met een helikopter van Nice naar Monaco en keken we first row naar de race. Dat was altijd een groot feest.