Art around the square

Wat is er tijdens het Amsterdam Museumplein Polo Event allemaal te zien in de gebouwen rond het Museumplein? Rein Wolfs (Stedelijk), Erik van Ginkel (Rijksmuseum), Simon Reinink (Concertgebouw) en Emilie Gordenker (Van Gogh Museum) geven antwoord.

Verschenen in Polo Magazine, oktober 2022.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam

Welk (onbekend) meesterwerk is uw favoriet in de huidige collectie?

In the World But Don’t Know the World van El Anatsui uit 2009 is een van mijn favorieten. Andere favorieten zijn La perruche et la sirène van Henri Matisse, Ushering in Banality van Jeff Koons en The Neighbour van Marlene Dumas.

Waarom vindt u het werk zo mooi?

Het werk is een van de beroemdste voorbeelden van hedendaagse kunst uit Afrika. Het is verleidelijk qua kleurstelling en compositie, het vertelt verborgen verhalen over interculturaliteit, handwerk, maakprocessen, handel, slavenhandel en globalisering. Het werk is van overweldigende dimensies. Let bijvoorbeeld op de manier waarop het gemaakt is. Wat van een afstand een heel groot en weelderig wandtapijt lijkt, is bij nadere beschouwing een grote wandsculptuur van duizenden doppen en wikkels van alcoholflessen die met behulp van eindeloos handwerk met koperdraad aan elkaar geregen zijn. Let ook op de verschillende composities en motieven, waaronder ook Afrikaanse kente-motieven. Let ook op de verschillende vouwingen van de flessendoppen en de golvingen in de sculptuur.

Welke tip zou u als local willen geven aan de bezoekers van Museumplein Polo Amsterdam?

De interbellum architectuur van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt met het gebouwencomplex Het Schip (ook een klein museum over de Amsterdamse School) als highlight.

Erik van Ginkel, zakelijk directeur Rijksmuseum

Welk (onbekend) meesterwerk is uw favoriet in de huidige collectie?

Er is zoveel moois te zien in het Rijksmuseum. Eén van mijn favorieten is Het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Het dromerige van het meisje zelf, in gedachten verzonken bijna, terwijl ze toch de stromende melk in de gaten houdt. Het is fascinerend hoe Vermeer de schoonheid van het alledaagse in een relatief klein portret weet te vangen. Het Rijksmuseum wijdt in het voorjaar van 2023 voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse meester. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden. Die tentoonstelling is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023.

Kunt u drie publiekstrekkers noemen die ook te zien zijn in het Rijksmuseum?

Voor paardenliefhebbers in het bijzonder zou ik de De Gele Rijders van George Hendrik Breitner noemen. In vliegende vaart rijdt het elitekorps van De Gele Rijders van het duin af. Breitner maakte dankbaar gebruik van de zwart met rode hoofddeksels en de gele lissen op de uniformen. De herhaling van deze kleuraccenten versterkt de dynamiek van de beweging. Het opstuivende zand van de voorste paarden vertroebelt het zicht op de volgende rijen. Alleen zwart, geel en rood blijven over. Het Rijksmuseum heeft meerdere werken van Breitner in zijn collectie die te zien zijn in de zalen van de 19e eeuw. Op de Eregalerij is vanzelfsprekend De Nachtwacht te zien. Het Rijksmuseum is enkele jaren geleden begonnen met een groots onderzoeks- en restauratieproject onder de titel Operatie Nachtwacht. Alle handelingen worden op zaal verricht in een speciaal daarvoor gebouwd glazen huis. Medewerkers van het museum zijn niet alleen aan het werk te zien in het huis maar speciale gidsen lichten alle onderzoeksresultaten en werkzaamheden ook graag toe aan de bezoeker. Operatie Nachtwacht laat dit meesterwerk van Rembrandt in een heel nieuw licht zien! De tuinen van het Rijksmuseum zijn het hele jaar door prachtig maar ze zijn tot en met oktober van dit jaar nog mooier door de beelden van Barbara Hepworth. Deze gratis toegankelijke tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van deze Britse 20ste-eeuwse kunstenaar.

Welke tip zou u als local willen geven aan de bezoekers van Museumplein Polo Amsterdam?

In de tuinen van het Rijksmuseum is ook de toegang tot Restaurant Rijks. Chefkok Joris Bijdendijk geeft leiding aan dit restaurant dat is bekroond met een Michelin-ster. Een tafel voor de lunch of het diner is daarmee ook de ideale bekroning op een bezoek aan Museumplein Polo Amsterdam. De chefs van Rijks maken bij de bereiding van hun gerechten zoveel mogelijk gebruik van lokale producten, waaronder, en veel lokaler is nauwelijks mogelijk, de eetbare bloemen en planten uit onze eigen museumtuinen.

Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw

Wat is er de komende dagen te zien en te luisteren in Het Concertgebouw?

“Dat is bijna teveel om op te noemen, er is keuze te over, maar ik zal een paar concerten uitlichten waarvan ik zou zeggen: dat is leuk om mee te pakken. Op zaterdagavond 1 oktober speelt Julian Steckel onder meer Dvořáks Celloconcert in de Grote Zaal. Ik de Kleine Zaal staat die avond Alexander Malofeev, die twee van de geliefdste pianosonates van Beethoven ten gehore brengt. Op zondagochtend 2 oktober kunt u de winnaar van het Lisztconcours horen soleren bij het Radio Filharmonisch Orkest. ‘s Middags speelt het Concertgebouworkest een Händel-opera à la Mozart. ‘s Avonds speelt een van de grote pianisten van onze tijd, Maria João Pires, een prachtig soloprogramma, met Debussy’s Suite bergamasque en sonates van Schubert en Beethoven. Al met al een heel toegankelijk programma dus en voor ieder wat wils.”

Wat is de charme van Het Concertgebouw?

“Ik denk toch dat je voelt dat je in een uitzonderlijke zaal bent. Dat zit in alles: in de schoonheid van het gebouw, in de wereldklasse van de programmering en in de unieke akoestiek van de Grote en de Kleine Zaal. Als je naar een orkest gaat bijvoorbeeld, dan hoor je de warme gloed van dat orkest, en tegelijkertijd kun je ieder instrument afzonderlijk horen. De combinatie van dat geheel en dat hele exacte maken die zalen zo onnavolgbaar goed.”

Heeft u als local nog een tip om te doen in Amsterdam?

“Ga zonder plan wandelen over de grachten en neem dan de zijgrachten. Iedere keer ben ik weer verbaasd over de schoonheid van de binnenstad en iedere keer ontdek ik ook weer iets nieuws. Niet zo lang geleden maakte ik een wandeling door de Houthavens – een afzonderlijk deel binnen de grachtengordel, met unieke pakhuizen en havens. Wat mij betreft een van de meest bijzondere stukjes van Amsterdam.”

Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum

Welk (onbekend) meesterwerk is uw favoriet in de huidige collectie?

Het is altijd moeilijk om te kiezen – het is alsof je een moeder vraagt welk kind haar favoriet is –  maar voor nu: Korenveld met kraaien. Dit werk blijft natuurlijk enorm indrukwekkend met de dreigende, onheilspellende lucht en zijn zwarte kraaien. Tegelijkertijd zit er iets enorm troostend in. Veel mensen denken trouwens dat dit het laatste schilderij van Van Gogh was, maar dat is niet waar.

Waar moeten de bezoekers in het bijzonder op letten als ze naar dit werk kijken?
Ga kijken naar het schilderij in het museum. Het is echt iets anders dan een reproductie. Alleen in het echt kan je zien hoe actief Vincent de verf heeft opgelegd; wat de echte kleuren zijn; hoe groot het werk is. Het is wel zo dat iedereen iets anders in dit werk ziet, dan maakt het juist zo bijzonder.

Kunt u drie publiekstrekkers noemen die ook te zien zijn in het Van Gogh Museum?
We zijn wereldberoemd en hebben tal van iconische werken. Het is niet zo moeilijk om deze op te sommen. Maar net zo uniek zijn de minder beroemde werken en natuurlijk Van Goghs brieven: wij beheren het grootste deel van zijn correspondentie, een deel daarvan is in het museum te zien. Ook meer dan de moeite waard: onze huidige tentoonstelling ‘Kleur als Taal’ over de kunstenaar Etel Adnan.

Welke tip zou u als local willen geven aan de bezoekers van Museumplein Polo Amsterdam?
Schotsheuvel is een leuk eetcafé in de Banstraat. Je kan daar niet reserveren, maar het lukt me altijd om een tafel te vinden…