Frits Prisse: stoute boeren, een ladyboy en de koekoekskoe

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: de 26-jarige Frits Prisse uit Zutphen.

Frits Prisse (Warnsveld, 1987) studeerde in 2011 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sindsdien timmert hij aan de weg als tekenaar.

Over zijn werk
“Ik vind het mooi om uiteenlopende personages en tijdsbeelden met elkaar te combineren. Een oude keuterboer met een ladyboy, bijvoorbeeld. Mijn inspiratie haal ik uit de omgeving waar ik ben opgegroeid, het Achterhoekse platteland, en beelden die ik op internet of in streekarchieven vindt. En hoewel de boer en de ladyboy een gekke combinatie lijken, toch zegt zo’n tekening meer over heden en verleden dan je zou denken. Het is meer dan alleen een grappige afbeelding.”

“Ik leef als een boer. Ik sta vroeg op, werk de hele dag en drink ’s avonds een pilsje met de timmerman en de schilder in het café. Zo simpel is het leven. Ook wat mijn werk betreft heb ik een hang naar het simpele bestaan van vroeger: ik zie mijn werk, net als de ouderwetse ambachtslieden, nog echt als vakmanschap. Het blijft verleidelijk om delen in het proces sneller te willen doen of te willen verwaarlozen. Maar als je goed kunt kijken, zie je die onzorgvuldigheid onverbiddelijk terug in het werk. Een bevriende kunstenaar zei ooit eens tegen mij: “Wie kan zien, kan leren kijken”, en zo is het volgens mij ook.”

Meer werk van Frits Prisse vindt u hier.

Boer fopt koe ( 2013 )

Boer in landschap (2013)

Boer met Koekoekskoe (2013)

Boer met vrouwenbillen in woonkamer (2013)

Boer met ladyboy (2013)

Familieportret 2 (2012)

Familieportret 3 (2012)

Nog mooier dan de jacht (2012)

Waterkringloop van de IJssel (2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s