Expo: het laatste avondmaal door de lens van een foodstylist

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Willemien van den Broek uit Bennekom.

Willemien van den Broek (Otterlo, 1967) studeerde in 2014 af aan Academie Artemis in Amsterdam, afstudeerrichting: Foodstyling.

Over mijn werk
“We leven in een snelle samenleving, die is ingesteld op gemak en vluchtigheid. En dat zie je ook terug in ons consumptiegebruik. Hierdoor raken we steeds verder verdwaald in het grote aanbod van voedsel en tegenstrijdige informatie over dat voedsel. De macht en invloed van de grote voedselketens, maar ook de blindheid bij de consumenten maken mij ongerust. Als we daar iets tegen willen doen is het belangrijk dat eten weer wordt gewaardeerd.”

“In de fotoserie ‘Het Laatste Avondmaal’ geef ik de positieve en de negatieve aspecten van eten weer, evenals de radicalisering van de voedselketen. Met als uitgangspunt de bekende uitspraak van de bekende Franse gastronoom Jean Brillat-Savarin (1755-1826): ‘Zeg me wat je eet en ik zeg je wie je bent’ heb ik niet alleen het karakter van Judas de verrader, maar ook de persoonlijkheden van de andere apostelen in beeld vormgegeven.”

“Door gestileerde situaties te creëren en vervreemdingen aan te brengen (door onder andere slachtafval in de foto’s te verwerken – ‘voedsel’ waar we bang voor zijn, dat we liever niet willen zien) laat ik een tegenstelling zien als lust en pijn. Aan de ene kant staat het haaks op elkaar, aan de andere kant hóren ze ook bij elkaar. Door mensen naar deze beelden te laten kijken, probeer ik ze te prikkelen en iets los te maken, zo hoop ik een bewustwording op gang te kunnen brengen.”

Meer werk van Willemien van den Broek vindt u hier.

Het Laatste Avondmaal
Concept en styling: Willemien van den Broek
Fotografie: Annette Hendriks

Petrus

JacobusDeToegewijde

Johannes

Andreas

Filippus1

Bartholomeu¦ês

Mattheu¦ês2

Thomas

JacobusDeBezettene

Thaddeu¦ês

Simon

Judas

LA.1

LA.2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s