Oudere jongere

Sophie Hilbrand (40), alweer twaalf jaar werkzaam bij BNN, is dit najaar met vier nieuwe televisieprogramma’s de leading lady van de publieke omroep. Een gesprek over ouder worden, haar burnout en de druk die de maatschappij op vrouwen legt. ‘Feministen mogen best eens wat harder zeggen hoe cool het is om kinderen te hebben.’
Uit: HP/De Tijd, oktober 2016.

Sophie Hilbrand is veruit de oudste presentatrice bij jongerenomroep BNN. Zelf zit ze daar helemaal niet mee. Op de vraag of ze nog aansluiting heeft bij de jonge doelgroep van BNN, zegt ze: “Ik denk dat mijn publiek met mij is meegegroeid. Dat de mensen die vroeger naar Spuiten en Slikken keken, nu naar Sophie in de kreukels kijken. Ik denk ook dat ik steeds minder interessant word voor de jongeren, omdat die heel anders naar televisie kijken – veel via Youtube, bijvoorbeeld. En dat zie ik niet als mijn voorland. Ik doe helemaal niets met sociale media. Wat dat betreft voel ik me wel echt een fossiel. Ik word al zo afgeleid door zoveel andere dingen. Ik wil dan niet ook nog eens de hele dag dingen posten en dan de hele tijd in de gaten houden wie er op reageert. Dat is me te veel.”

Sophie Hilbrand is zoals ik haar ken van televisie. Ego? Nergens te bekennen. Snoeverij? Nooit van gehoord. In een oversized trui waarin ze af en toe haast lijkt te verdwijnen, praat ze op een loungebank in De Ysbreeker, een yuppencafé in Amsterdam­Oost, over zaken die haar op dit moment in haar leven bezighouden. Het haar is schijnbaar ongekamd, make­up heeft ze – voor zover ik dat kan zien – nauwelijks op, en dat terwijl ze net een fotoshoot achter de rug heeft.

Hoort iemand die steeds minder interessant wordt voor jongeren nog wel bij een jongerenomroep?
Ze denkt even na: “Ik denk dat mijn programma’s nog steeds bij BNN passen omdat ik heel erg BNN ben – de manier van interviewen, de toon van de programma’s, de manier waarop we het monteren… In het begin was er heel veel kritiek op Sophie in de kreukels. Een jongerenomroep die een programma maakt over ouder worden en botox? Maar ik heb nog nooit zo veel reacties gehad op een programma als op dit. Meisjes van midden twintig klampen me aan en zeggen: ‘Ik heb er over nagedacht om het later ook te doen, maar nadat ik jouw programma heb gezien, doe ik het toch maar niet.’ Dus ik mag dan als 41­-jarige bezig zijn met het thema ouder worden, maar er zijn ook altijd jongeren die graag naar iemand kijken die iets al heeft meegemaakt of daarop vooruitloopt. Als meisje van tien vond ik het ook interessant om naar meisjes van vijftien te luisteren. Ik wil het niet goedpraten, hoor – misschien heb je ook wel een punt – maar zo zie ik het.”

Maar even eerlijk: dit programma had toch net zo goed door AVROTROS gemaakt kunnen zijn?
Ze laat zich moedeloos tegen de rugleuning van bank vallen. Dan lachend, maar ook licht gepikeerd: “Dat steekt in mijn hart. Ik vind die andere omroepen namelijk wel heel erg eenheidsworsterig en BNN absoluut niet. Maar goed – misschien zie ik dat zo omdat ik er al zo lang zit.”

Het gehele interview met Sophie Hilbrand leest u hier.