Henk Krol over Le Petit Prince, Still Alice en Juan Gabriel

Tweede Kamerlid Henk Krol (66) is fractievoorzitter en lijsttrekker van 50PLUS. Wat leest, kijkt en luistert hij in zijn vrije tijd?

BOEKEN
“Ik ben zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer met de partij. Omdat we op dit moment nog een eenmansfractie hebben, moet ik alles in mijn eentje doen. En ik beklaag me niet, maar daardoor schiet er weleens wat bij in.

“Ik lees heel veel stukken beroepsmatig, maar lezen voor mijn plezier doe ik nauwelijks meer. En dat terwijl ik toch een echte lezer ben. Op de middelbare school verslond ik zoveel boeken dat ik op een gegeven moment met de bibliothecaresse had afgesproken dat ik niet twee maar maximaal vijf boeken per week mocht lezen. Als ik me dat herinner, denk ik: wat doe ik mezelf aan, verdorie? Ik moet echt weer meer gaan lezen.”

(…)

 

“Mijn all-time favorite boek is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry. Ik ken het hele boek, in het Frans, uit mijn hoofd. Tot op de dag van vandaag: ‘J’ai ainsi vécu seul, sans personne avec qui parler véritablement, jusqu’à une panne dans le désert du Sahara, il y a six ans.’ Le Petit Prince is geen kinderboek, het is een filosofisch boek. Je kunt het in elke levensfase lezen en elke keer haal je er weer iets anders uit. Als kind las ik het als een sprookje. Als jongvolwassene werd ik verrast door de typeringen van mensen die hij geeft. En nu lees ik het bijna als poëzie. Elke zin is doordacht. Iedere keer ontdek ik weer iets nieuws in de tekst. De mooiste wijsheid die erin staat, is: ‘Wat echt belangrijk is, zie je niet met je ogen, dat zie je met je ziel.’ Literatuur met een heel grote L. Ik heb het boek inmiddels in meer dan honderd talen: Il piccolo principe in het Italiaans, Malenkiy prints in het Russisch, Den lille prins in het Deens. Ik heb hem zelfs in het Maltees. Een van onze medewerkers kwam laatst naar me toe en zei: ‘Henk, ik heb op de boekenmarkt een eerste druk van Le Petit Prince gevonden.’ Ik kon het niet geloven. Maar het was waar. Een eerste druk! Voor 25 euro! Ik sprong een gat in de lucht. Ik heb meteen een etalagekastje gekocht om hem in te leggen. Niemand mag daar meer met zijn vingers aan zitten. Soms kijk ik er weer even naar en voel ik een intens gevoel van geluk door mijn lichaam stromen.”

Lees het gehele interview met Henk Krol (vier pagina’s) op Blendle.