Luuk Ikink: ‘Ik sluit deelname aan Expeditie Robinson niet uit’

Luuk Ikink (39) presenteert vanaf 10 maart een nieuw seizoen Eilandpraat. Playboy spreekt hem over zijn eigen mogelijke deelname aan Expeditie Robinson, de impact van de moord op Peter R. de Vries op zijn leven en zijn nieuwe look: “Als je op tv komt, word je automatisch een beetje ijdeler.”

Verschenen in het maartnummer van Playboy. (2022)

Q1. ​​Je presenteert een nieuw seizoen van Eilandpraat – het nababbelprogramma van Expeditie Robinson. Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van het nieuwe seizoen of weet jij net zoveel als wij?

Ik weet precies net zoveel als iedereen. Ik volg het nieuws, kijk de uitzending van Expeditie Robinson en praat dan na met de gasten. Zo kan ik nooit iets verklappen, want dat zou natuurlijk wel een grote ramp zijn: dat je je op live-televisie per ongeluk verspreekt.

Q2. Eilandpraat is heel populair. Honderdduizenden mensen kijken er wekelijkse naar. Wat is de kracht van dit programma?

In de tijd dat we nog publiek hadden – gelukkig hebben we dat dit seizoen ook weer – merkte je dat de mensen in de studio helemaal vol waren van de aflevering die ze net hadden gezien. Dat hebben de mensen thuis natuurlijk ook: je zit na zo’n aflevering toch een beetje na te shaken van wat je net hebt gezien. Het is dan lekker om het er even over te hebben met elkaar. Wat ook meespeelt is dat mensen willen zien hoe de kandidaten er nú uitzien. Na een paar weken op zo’n eiland val je flink af, krijg je een gladde, getaande huid en van dat beach hair. De opnames hebben natuurlijk al maanden eerder plaatsgevonden, dus het contrast met dezelfde kandidaat in de studio is enorm.

Q3. Zou je zelf meedoen aan Expeditie Robinson?

Het is me weleens gevraagd, volgens mij zelfs twee keer, maar ik heb toen ‘nee’ gezegd. Ik keek het altijd wel, maar ik voelde niet de behoefte om mee te doen. Sinds ik Eilandpraat presenteer, denk ik: het is wel errrug cool. De kinderen zijn nu nog te jong, dat gaat dus niet, maar wie weet een keer in de toekomst.

Q9. Ben je ijdel?

Ja, dat denk ik wel. Als je op tv komt, word je automatisch een beetje ijdeler. Je gaat zelfs vaker in de spiegel kijken. Ik kijk veel van mezelf terug, gewoon om te kijken wat goed ging en wat niet, en dan vallen je toch altijd dingen op. Ik kan niet eens een concreet voorbeeld noemen, maar je wordt je als het ware hyperbewust van jezelf. Ik heb sinds een paar maanden geen bril meer. Dat is niet eens uit ijdelheid, ik vond het gewoon leuk om eens zonder bril door het leven te gaan, maar dan denk je toch: ik heb nu wel een heel blotebillengezicht, dus ik ga eens kijken of een baardje bij me past. Als ik niet op tv was geweest, zou ik me daar waarschijnlijk niet druk om hebben gemaakt.

Q10. Krijg je veel liefdesverklaringen?

Nee, dat valt wel mee. Je hebt wel eens mensen die in een privébericht hun hele hart uitstorten en zeggen dat ze je leuk vinden, maar dat vind ik altijd een beetje gek. Ik lees het en ga weer door.

Q11. Heb je veel vrienden in de showbizz?

Nee, niet verschrikkelijk veel. Ik heb een aantal hele fijne collega’s bij RTL Boulevard, zowel voor de schermen als achter de schermen, maar de meeste van mijn vrienden zitten helemaal niet in het wereldje. Het is op zich wel handig dat je zelf niet in de showbizzwereld zit, want dan kun je er met vogelperspectief naar kijken.

Q13. Juice channels zijn de laatste maanden in opkomst. Zijn deze kanalen, waar roddels vaak zonder wederhoor en met soms slechts een enkele bron worden geplaatst, een verrijking voor de journalistiek?

Ja, goh, een verrijking voor de journalistiek is misschien een groot woord, maar ik kijk er wel graag naar. Vaak gaat het over realitysterren waar ik totaal niet in geïnteresseerd ben, maar soms zit er wel iets leuks tussen. Ik moet altijd wel lachen om de stelligheid waarmee ze sommige vage roddels brengen. Juice channels zijn de roddelbladen van deze tijd. Je ziet dat de echte roddelbladen toch net iets te veel nieuws brengen over oudere sterren, terwijl de doelgroep van tussen de twintig en de veertig ook graag nieuws hoort over YouTubers of kandidaten van Temptation Island – om maar iets te noemen. Daar zijn de juice-kanalen handig ingestapt. 

Q16. Wat is je guilty pleasure?

Reality-tv. Ik vind het heerlijk om te kijken naar programma’s als Are You The One?, Too Hot To Handle en Temptation Island. Even alles uitzetten en dom ontspannen. Het is stiekem ook erg goede televisie. Neem een programma als Temptation Island. Waar is de temptation? Er gebeurt helemaal niks. Toch weten de makers het zo te monteren dat het lijkt alsof er heel veel gebeurt. Dat vind ik heel erg knap.

Q17. Mark Rutte of Jesse Klaver?

Dan denk ik toch Mark Rutte. Ik heb een quote van hem gebruikt in m’n scriptie. Dat zit zo: Simone werkte vroeger bij 100%NL en ik deed daar op zaterdagochtend als vrijwilliger wat productiewerk. Rutte was in die tijd staatsecretaris van Onderwijs en had net de lijsttrekkersverkiezingen gewonnen van Rita Verdonk. Hij was rond de verkiezingen op gesprek geweest en ik bracht hem terug naar z’n auto. We raakten aan de praat over mijn scriptie en toen zei hij: ‘wel je scriptie afmaken, hè?’ Ik deed namelijk al acht jaar over m’n studie en was al aan het werk. Ik vond het wel grappig dat de staatssecretaris dat tegen me zei, en met deze anekdote ben ik mijn scriptie dus begonnen.

Q18. Frank Dane of Wytze de Jager?

Dan ga ik toch voor Frank. Frank is nog net iets meer ervaren en ik ben toch altijd wel erg gecharmeerd van hem. Er had wel iets meer pit in zijn ochtendshow gemogen, een beetje meer de oude Frank van 3FM, maar het is jammer dat 538 hem niet de tijd heeft gegeven om het programma verder uit te bouwen. Iedereen in radioland had een aardverschuiving verwacht toen Edwin Evers stopte, maar dat is niet gebeurd. Natuurlijk zijn de luistercijfers iets gedaald, maar het was niet de enorme daling die ze hadden verwacht. Frank heeft het gewoon heel goed gedaan.

Q19. Je bent al sinds 2005 samen met Simone. Was zij je eerste grote liefde?

Ja. Ik heb daarvoor natuurlijk wel vriendinnetjes gehad, maar ik wist meteen dat ik haar heel leuk vond toen ik haar voor het eerst zag op de bonte avond van het introductieweekend van de opleiding Journalistiek in Zwolle. Dat was in 2001; pas vier jaar later kregen we wat. Ik ben altijd heel slecht geweest in een eerste move maken. We raakten in de tweede bevriend, en toen het uit was met haar vriend en met mijn vriendin zijn we met elkaar op date gegaan naar Der Untergang. Ja, we houden van romcoms. Toen was het raak.