Het madeleinemoment van Vera Bergkamp: aardbeien op brood met een beetje suiker

Verschenen in het zomernummer van HP/De Tijd. (2022)

Welke geur of smaak brengt bij u een zoete of juist bitterzoete herinnering aan de vakanties uit uw jeugd naar boven?

“Mijn moeder vond het ’s zomers altijd heerlijk om op vrijdagavond een witte boterham met aardbeien met daarop een beetje suiker te eten. Ik merk dat ik de geur van aardbeien heel erg associeer met die onbezorgde zomeravonden, waarin je heerlijk met elkaar over van alles en nog wat aan het praten was, en waarin de tijd veel langer leek te duren dan nu. Ze eet trouwens nog steeds af en toe op vrijdag haar favoriete zomerse gerecht.”

Hoe is de band met uw moeder? Geeft ze u weleens advies?

“Mijn moeder is mijn beste vriendin. Ze volgt mij in de Kamer en als ik een debat heb gehad of ik heb even pauze, dan bel ik haar regelmatig, omdat ik het fijn vind om haar stem even te horen. Wat ze me altijd heeft meegegeven: blijf dicht bij jezelf en heb ook vertrouwen in jezelf. In mijn functie krijg je veel reacties op je functioneren, soms positief en soms negatief, en dan is het heel belangrijk dat je moeder – die je toch het beste kent – af en toe tegen je zegt: blijf jezelf. Natuurlijk zegt ze ook andere dingen, dat ik een leuk jasje aan had of dat ik weer eens naar de kapper moet, maar die waardevolle adviezen blijven heel fijn om van haar te horen. Ze heeft altijd met me meegedacht, in sommige periodes ook meegeleefd, maar me ook de vrijheid gegeven om mijn eigen afwegingen te maken. Ze is me heel dierbaar.”

Waar gaat u dit jaar heen op vakantie?

“Ik ga met m’n gezin naar een huisje in Flevoland. Ik heb daar nu al zin in, want het is fijn om even bij elkaar te zijn. Het is ook fijn om lekker veel naar buiten te kunnen. Als voorzitter zit ik natuurlijk veel binnen, it comes with the job, dus dan is het in de vakantie ook lekker om de wind en de zon weer even te voelen.”

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat Marcel Proust overleed. Een van de bekendste scènes uit zijn beroemde romancyclus Op zoek naar de verloren tijd is de ‘madeleine-scène’. De verteller eet een madeleine die in lindebloesemthee is gedoopt. De geur en de smaak, die hij lang niet geroken en geproefd heeft, activeert zijn geheugen en langzaam komen herinneringen aan zijn jeugd naar boven. HP/De Tijd vraagt acht prominenten naar hun madeleine-moment.