J.M.A. Biesheuvel leest: Bromfield, Shaw en Moravia

Dit artikel is eerder verschenen op literair weblog De Contrabas en op de website van HP/De Tijd.

Schrijvers lezen ook. Maar wat lezen ze eigenlijk? In navolging van Ernest Hemingway geven twintig vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse literatoren een klein college literatuur. Wat moeten we absoluut gelezen hebben, en waarom? Deze week: J.M.A. Biesheuvel.

J.M.A. (Maarten) Biesheuvel (1939) studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1972 debuteerde hij met In de bovenkooi, achtentwintig verhalen over de zeeman Isaac, welk direct goed werd ontvangen door de literaire critici. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn: zijn gereformeerde jeugd, angst en psychiatrische inrichtingen.

In 1985 ontving Biesheuvel de F. Bordewijk-prijs voor Reis door mijn kamer, in 2007 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de prestigieuze P.C. Hooftprijs. De schrijver lijdt al enige tijd aan een manische depressie waardoor hij nauwelijks nog publiceert. Biesheuvel woont in Leiden, samen met zijn vrouw Eva Biesheuvel-Gütlich, in een houten huis genaamd ‘Sunny Home.’

/Nachtkastje
Ik kan op dit moment niet lezen en niet schrijven. Omdat ik me niet meer kan concentreren. Al een paar maanden niet meer. De Meester en Margarita van Michail Boelgakov probéér ik te lezen. Ik ben op bladzijde tachtig.

/De Grote Drie
Wat zijn volgens u de drie beste romans ooit geschreven, en waarom?

Omdat het kiezen van de drie beste romans ter wereld een welhaast onmogelijk opdracht voor hem is, heeft Maarten Biesheuvel ervoor gekozen om de drie eerste boeken die hij in zijn leven las op deze plaats uit te lichten.

> Toelichting
Als vijftien- of zestienjarige jongen werkte Maarten Biesheuvel voor een handelaar in tweedehands boeken: hij bemande op de zaterdagmarkt van Rotterdam de kraam waarin de boeken werden verkocht. Als loon mocht hij elke week een paar boeken uitkiezen om mee te nemen naar huis. Deze boeken heeft hij nog steeds in de kast staan.

Hij herinnert zich drie titels die hij in die tijd heeft gelezen en geeft een korte maar krachtige toelichting op het verhaal.

The Rains Came – Louis Bromfield (1937)
Over regen die alles wegregent. Die alles overvloeit.

The Young Lions – Irwin Shaw (1948)
Dat gaat over Amerikanen in Duitsland.

Woman of Rome – Alberto Moravia (1947)
Dat gaat gewoon over een hoer. In Rome.

/De Grote Een
Ik aarzel tussen drie: Joseph Conrad, Anton Tsjechov en Ivan Toergenjev.

/Leeslijst

De-handgeschreven-leeslijst-van-J.M.A.-Maarten-Biesheuvel-voor-Nick-Muller-HP-DE-Tijd-2014

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s