Jeroen Passchier: wet plate collodion photographer

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Jeroen Passchier uit Rotterdam. 

Jeroen Passchier (Emmeloord, 1987) studeerde in 2013 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, opleiding Fotografie. Sedertdien werkt hij als wet plate collodion photographer.

Over zijn werk
‘Twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met Wet Plate CollodionDit is een techniek waarbij je je eigen emulsies ontwikkelt, nat op een glasplaat aanbrengt, en na enkele handelingen ontstaat er dan een foto op de glasplaat. Het is een hele oude techniek, ontwikkelt in 1851 maar rond 1900 volledig verloren gegaan. Tegenwoordig zijn er over de hele wereld fotografen die deze techniek weer oppakken, waaronder ik.’

‘Ik gebruik de techniek vanwege het ambachtelijke karakter ervan. Want ook in deze digitale wereld werkt deze analoge manier van fotograferen heel goed. Iedere glasplaat is uniek en kan niet gereproduceerd worden. Daarnaast staat de glasplaat in direct contact met het onderwerp en was dat onderwerp (een bloem, een dode vogel, een mens) aanwezig bij het moment van de opname. De foto gaat daardoor leven – je weet dat het onderwerp op de foto de foto ook echt aangeraakt heeft.’

Meer werk van Jeroen Passchier vindt u hier.

JJ 71_untitled-ambrotype-28-2013-half-plate-1JJ 71_untitled-ambrotype-29-2013-half-plate-1JJ 71_untitled-ambrotype-30-2013-half-plate-1JJ 71_untitled-ambrotype-31-2013-half-plateJJ 71_untitled-ambrotype-32-2013-half-plate-1JJ 71_untitled-ambrotype-33-2013-half-plateJJ 73_68mg0431-1JJ 73_68mg0450-1JJ 73_68mg0459-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s