De tien best gelezen interviews van 2017

10. ‘Jandino vind ik echt verschrikkelijk’ 
Sander van de Pavert (LuckyTV) heeft niet veel op met het Nederlandse cabaret. Over Paul van Vliet zegt hij: “Ik neem weleens kennis van een stukje uit een van zijn conferences op televisie. Het niveau, de inhoud, de grappen die gemaakt worden, is ver beneden alle peil. Zijn grappen waren in de jaren vijftig al belegen.”

9. ‘De scheiding der geesten is duidelijk zichtbaar in Nederland’ 
Ivo Niehe debuteerde dit jaar als toneelschrijver. In dit interview uit hij zijn frustratie over de manier waarop er naar zijn manier van werken gekeken wordt.
“Hoge cultuur toegankelijk maken voor een breed publiek wordt door ‘de elite’ als minderwaardig gezien.”

8. ‘Er is een overloed aan schrijvers en kunstenaars’
De schrijver van de ‘onverbiddelijke bestseller’ kwam dit jaar met een nieuw boek: Sirenen. Reden voor mij om met Jan Cremer het culturele klimaat in ons land onder de loep te nemen.

7. ‘Ik werk honderd uur per week’
Met scores voor Mad Max: Fury Road en Deadpool is Tom Holkenborg, beter bekend als JunkieXL, een van de meest succesvolle filmcomponisten ter wereld. Voor Playboy nam ik een kijkje in zijn leven.

6. ‘Van mij had Niña Weijers de Libris Literatuurprijs mogen winnen’
Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, doet uit de doeken wat zijn culturele smaak is. “Wat mijn lievelingswerk is? Dat verschilt per dag. Misschien Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laan van Frans Hals, waarop twee jonge mensen zich ter gelegenheid van hun huwelijk laten portretteren.”

5. ‘We moeten af van het woord cultuursubsidie’
De wereldberoemde regisseur Ivo van Hove gispt ’s lands toneelklimaat: “Pas als je een acteur een Wilders-pruik opzet, wordt het herkend als politiek theater.”

4. ‘Ik snijd dikke boeken met een broodmes doormidden’
Oud-eurocommissaris Neelie Kroes onthult in dit interview onder meer dat ze verhuisd is vanwege een stalker.

3. ‘XTC en MDMA, ik kan het van harte aanbevelen’ 
Thijs Römer raakt in opspraak nadat hij in dit interview het gebruik van harddrugs propageert.

2. ‘Het liefst wil ik helemaal niets meer’
Dit voorjaar sprak ik met Mies Bouwman over haar werk en leven. Aan haar keukentafel vertelde ze dat dit misschien wel haar laatste interview zou zijn.

1. ‘Alcohol is het vocht van de democratie’
Een vrijmoedig gesprek met een van de beste schrijvers die wij op dit moment hebben: Dimitri Verhulst. Over het jammerlijke verdwijnen van de kroegcultuur, het onbegrijpelijke succes van Karl Ove Knausgård, geloofsfanatici en het vaderschap. ‘Ik ben een uitermate slechte en afwezige vader.’