De 12 best gelezen interviews van 2021

Deze interviews zijn dit jaar het meest gelezen op deze website.

12. Dries van Agt: ‘Moed is geen hoog te waarderen kwaliteit’

Ter ere van de negentigste verjaardag interviewde ik oud-premier Dries van Agt voor de rubriek ‘Zelfportret’ in HP/De Tijd. (Januari 2021)

11. Domien Verschuuren: ‘Ik ben niet voor een single-bestaan geboren’

Domien Verschuuren (32) is dj bij Qmusic en een van de babbelkousen van Man man man, de podcast. Ik sprak hem over de nieuwe mannelijkheid, inbreken bij een lokale omroep en vrijgezel zijn tijdens de lockdown: “Ik heb genoeg buddy’s om leuke dingen mee te doen.” (Januari 2021)

10. K. Schippers: ‘Bij Laurel & Hardy voel je dat alles klopt’

Enkele weken voor zijn dood sprak ik met schrijver K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) over zijn culturele smaak. Het interview werd postuum geplaatst in het augustusnummer van HP/De Tijd. (Augustus 2021)

9. A.L. Snijders leest: Elsschot, Cheever en Babel

A.L. Snijders (pseudoniem van Peter Müller, 1937 – 2021) over zijn literaire helden. (November 2013)

8. Akwasi: ‘Tupac en Kendrick Lamar zijn de Shakespeares van deze tijd’

Akwasi (32) is de oprichter van Omroep Zwart. Wat leest, luistert en ziet de rapper, schrijver en activist in zijn vrije tijd? (Februari 2021)

7. Douwe Bob: ‘Woke is een rare term’

Douwe Bob Posthuma (28) vertelt van welke tattoo hij spijt heeft, wat hij van het begrip ‘woke’ vindt en hoe hij gezond probeert te blijven tijdens de pandemie: “De beste remedie om niet ziek te worden is, tegen de coronamaatregelen in, veel te knuffelen en veel te naaien.”

6. Lale Gül: ‘Over mijn veiligheid maak ik me grote zorgen’

Schrijfster Lale Gül (24) maakte dit jaar furore met haar debuutroman ‘Ik ga leven’. Het boek is een groot succes, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. ‘Als ik na een televisieoptreden naar huis moet, denk ik bij het verlaten van de studio altijd: shit, mensen die kwaad willen, weten nu waar ik ben.’ (Oktober 2021)

5. Paul Verhoeven: ‘Film is een snel verouderende kunstvorm’

Groot interview met regisseur Paul Verhoeven naar aanleiding van zijn nieuwste film Benedetta. Hij geeft onder meer een lijst met de tien beste films ooit gemaakt.

4. Peter Schouten over Peter R. de Vries, zijn jetsetleven als multimiljonair en open relaties

Peter Schouten (64) beleefde een annus horribilis: hij verloor twee van zijn beste vrienden, waaronder Peter R. de Vries, en kreeg als een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. zware beveiliging. Playboy spreekt hem over die zwarte zesde juli, zijn jetsetleven als multimiljonair en zijn open relaties: “Vrouwen zijn wonderbaarlijke wezens om mee te ontspannen.”

3. Dennis Schouten: ‘Mijn relatie is gestrand door Roddelpraat

Dennis Schouten (26) oogst succes met zijn wekelijkse online programma Roddelpraat. Ik sprak hem over het drankprobleem van zijn mede-presentator Jan Roos, zijn afkeer van porno en de groeiende invloed van de woke-cultuur: “We hoeven ook niet bang zijn dat we worden gecanceld; dat zijn we toch al.” (Augustus 2021)

2. Stefano Keizers: ‘Ik ben de best functionerende junk van Nederland’

Net als vorig jaar is dit een van de best gelezen interviews van dit jaar. “Stefano is de bevrijding van de mislukking en tevens de vercommercialisering van die mislukking. Hij is mijn redder en mijn kwelgeest tegelijkertijd.” (Februari 2020)

1. Peter R. de Vries over het gedicht Muurbloem van Bertus Aafjes

In 2015 schreef Peter R. de Vries een stuk over zijn favoriete gedicht Muurbloem van Bertus Aafjes voor mijn poëziebloemlezing Gedichten die mannen aan het huilen maken. In de dagen rond de aanslag en zijn overlijden werd dit gedicht veel geciteerd en gedeeld.